Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Guido Gezelle-avond en -tentoonstelling aan de KU Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 02-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Dienst Communicatiezaken, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 8 november 1999

Dienst Communicatie

PERS & VOORLICHTING Persbericht

Met Michel van der Plas en Edward Schillebeeckx Guido Gezelle-avond en -tentoonstelling aan de KU Nijmegen

Op 2 december aanstaande vindt aan de KU Nijmegen een tweetal activiteiten plaats in het kader van het Guido Gezellejaar 1999. Schrijver Michel van der Plas opent de tentoonstelling 'Reizen in den Geest. 's Avonds vindt in het Aula/Congresgebouw een Guido Gezelle-avond plaats. Een van de sprekers is de beroemde Nijmeegse theoloog Edward Schillebeeckx.

De tentoonstelling 'Reizen in den Geest. De boekenwereld van Guido Gezelle' was eerder dit jaar al te zien in Brugge. Aan de hand van boeken uit de boekenkast van Guido Gezelle wordt inzicht gegeven in Gezelles kijk op de wereld zoals die wordt weerspiegeld in zijn bibliotheek. De tentoonstelling wordt om 15.30 uur geopend door schrijver Michel van der Plas en is te zien in de Universiteitsbiblioheek.

Op de Gezelle-avond worden de verschillende kanten van Gezelle belicht. Sprekers zijn Edward Schillebeeckx, die de God van Gezelle openbaart. Vogelaar Iris Berends laat de vogels horen en zien die in de gedichten van Gezelle worden beschreven, psychiater Maurits Nijs belicht zijn zwaarmoedigheid en taalkundige Roland Willemyns bespreekt Gezelles taalopvattingen.
Op de avond worden ook gedichten van Gezelle voorgedragen (door Tine Ruysschaert) en onder begeleiding van het Nijmeegs blazersensemble zingt Mies Janssen Gezelle-liederen. De avond begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

De uitbundige herdenking van Guido Gezelle, een eeuw na zijn dood, heeft vooral te maken met Gezelles grote betekenis voor de moderne, Nederlandstalige poëzie. Door de keuze van zijn onderwerpen en zijn perfecte beheersing van de taal werd hij een voorbeeld voor grote dichters na hem, zoals Paul van Ostaijen. De belangstelling van de KU Nijmegen kan daarnaast worden verklaard door de grote bijdrage die Gezelle met zijn dichtkunst heeft geleverd aan het ontstaan van een eigen, katholieke cultuur in het Nederlandse taalgebied.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie