Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jubileumcongres Nijmeegse politicologen

Datum nieuwsfeit: 03-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Dienst Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 18 november 1999

Dienst Communicatie

PERS & VOORLICHTING Persbericht

Jubileumcongres Nijmeegse politicologen met Zinovjev, Kitschelt en Agnès Hubert
AUTONOMIE NATIONALE STAAT NIET UITGEHOLD, MAAR JUIST VERSTERKT DOOR INTERNATIONALISERING

Velen beweren dat het einde van de nationale staat in zicht is, nu de internationale economie zich steeds minder van landsgrenzen aantrekt en de Europese Unie al zoveel politieke macht naar zich heeft toegetrokken. Is het waar dat er geen nationale autonomie meer is, nu regeringen tal van bevoegdheden aan internationale organisaties delegeren? Internationalisering leidt tot politieke verandering en de machtspositie van de nationale staat lijkt aan een radicaal slijtageproces onderhevig.

In tegenstelling tot deze sombere voorspellingen, concluderen Nijmeegse politicologen dat de politieke betekenis van de staat een blijvende is. Zowel uitbreiding als fragmentatie van politieke macht zijn kenmerken van diepgaande politieke verandering. De staat delegeert wel degelijk bevoegdheden en de internationalisering beperkt inderdaad de autonomie. Maar met behulp van nieuwe vormen van samenwerking en coördinatie, zowel nationaal als internationaal, weet de staat zijn macht en autonomie te bewaren of zelfs te versterken. In tegenstelling tot wat veelal verondersteld wordt, is de breed aangehangen stelling van de wegkwijnende nationale staat dus onhoudbaar, zo constateren de Nijmeegse onderzoekers.

Europese Unie en nationale staat

Over politieke veranderingen en internationalisering organiseert de Opleiding Politicologie van de Katholieke Universiteit Nijmegen vrijdag 3 december het congres Politieke Verandering. Tijdens het ochtendprogramma houden drie buitenlandse sprekers een lezing. Allereerst zal de vergelijkende politicoloog Herbert Kitschelt (Duke University, USA) spreken over bedreigingen en kansen voor de nationale staat in de 21ste eeuw. Ook aan het woord komt Agnès Hubert (lid Forward Studies Unit, Europese Commissie, Brussel). Zij gaat in op het congresthema vanuit het perspectief van de sterkste internationale organisatie die er bestaat: de Europese Unie. Tot slot zal Alexandr Zinoviev (voormalig Sovjet-dissident, filosoof, logicus, romanier en president van de Academie voor Sociale Wetenschappen, Moskou) spreken over de transformatie van Rusland in de mondiale samenleving.

Boekpresentatie

In de middag wordt het boek Expansion and Fragmentation. Internationalization, Political Change and the Transformation of the Nation State (Amsterdam: Amsterdam University Press) gepresenteerd. Het boek staat onder redactie van de hoogleraren Kees van Kersbergen (Nationale Politieke Stelsels), Robert H. Lieshout (Internationale Betrekkingen) en Grahame Lock (Politieke Filosofie). Daarna worden de bevindingen van het boek besproken In verschillende parallelsessies. Thema's die aan de orde komen zijn: 'De Amerikanisering van Europa' en 'De Toekomst van de Europese Unie' en een vraag als 'Kan de liberale democratie overleven zonder staat en politieke partijen?'

Lustrum

Omdat met het congres en het boek ook het dertigjarig bestaan van de opleiding politicologie in Nijmegen gevierd wordt, nemen ook oud-studenten en studenten van de opleiding actief deel aan de discussie.

Speciale Bijdrage Minister Hermans

In het jaar dat politicologie aan de KU Nijmegen een volwaardige opleiding werd (1969), begon de huidige minister van OC&W aan zijn studie politicologie. Zijn bijdrage aan het congres (studeren in Nijmegen, politieke verandering, veranderingen in het hoger onderwijs als gevolg van internationalisering - Verklaring van Bologna) staat - in verband met de vergadering van de minsterraad op vrijdag - op video. Deze video wordt tijdens het congres vertoond.

Overige informatie

* Plaats en Tijd
Het congres vindt plaats in het Aula/Congresgebouw van de Katholieke Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2 te Nijmegen. Tijd: 10.00 -16.30 uur.

* Homepage congres: www.kun.nl/poltic/congres/index.html
* Inlichtingen / nadere informatie
Voor nadere informatie over het congres, het boek, of voor contact met een van de sprekers, kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie van de KU Nijmegen, tel. (024) 361 60 00.
* Het boek Expansion and Fragmentation. Internationalization, Political Change and the Transformation of the Nation State, wordt uitgegeven door Amsterdam University Press. ISBN 90-53-56-427-6,
240 pagina's, f 39,50. Nadere informatie over het boek is verkrijgbaar bij mw. F. Kraaijenzank, AUP, tel. (020) 4200050, www.aup.nl/

 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie