Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Epoxide hydrolase

Datum nieuwsfeit: 03-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Epoxide hydrolase, onderzoek naar een enzym dat nog van pas kan komen

Onderwerp van het promotie-onderzoek van Rick Rink is het enzym epoxide hydrolase. In de bacterie Agrobacterium radiobacter AD1 is dit enzym in staat om milieuverontreinigende stoffen zoals epichloorhydrine af te breken tot onschuldige alcoholen. Ook in de levers van zoogdieren zijn epoxide hydrolase enzymen actief. Daar zijn ze essentieel voor de afbraak van giftige, kankerverwekkende stoffen.

Als eerste stap bepaalde Rink de aminozuurvolgorde van het enzym. Daarna kloneerde hij het gen en bracht het over naar de bacterie Escherichia coli. Door deze tussenstap wordt een grotere productie van het enzym mogelijk. Toen Rink het enzym eenmaal in behoorlijke hoeveelheden in handen had, kon hij een uitgebreide studie naar het functioneren ervan starten. Door gericht mutaties aan te brengen, slaagde hij erin om het werkingsmechanisme van het enzym op te helderen. Rink kon drie aminozuren aanwijzen die essentieel zijn voor het goed functioneren van het enzym. Bovendien karakteriseerde hij twee, tot dusver onbekende proton-donerende groepen, welke in de kristalstructuur van het epoxide hydrolase werden aangewezen.

Epoxide hydrolase is in principe interessant voor toepassing in biokatalyse. In biokatalyse worden biologische verbindingen gebruikt om chemische reacties de versnellen. De biologische stoffen werken vaak nauwkeuriger dan de tot nu gebruikelijke chemische stoffen. Rink ging na hoe het enzym een bepaalde 'optisch actieve' verbinding omzet. Van alle stappen werd de reactiesnelheid gemeten. In een mutatiestudie werd gevonden dat het enzym door mutatie van een van de proton-donerende groepen nog selectiever wordt voor optisch actieve verbindingen. De kans dat het enzym bruikbaar is voor biokatalyse neemt door deze ontdekking verder toe. Een patent op de vinding is inmiddels aangevraagd. Omdat epoxide hydrolase ook actief is in levers, kan de informatie die Rink over het enzym vergaarde in de toekomst misschien ook van waarde zijn bij de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen.

Rink (Dantumadeel, 1969) studeerde scheikunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek bij de vakgroep Biochemie van de Rijksuniversiteit Groningen. Rink werkt momenteel als post-doc bij de vakgroep Moleculaire biologie van planten van de RUG.

Datum en tijd

vrijdag 3 december 1999, 16.00 uur

Promovendus

R. Rink, tel. (050)363 23 25, e-mail (r.rink@biol.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Catalytic and kinetic mechanism of epoxide hydrolase

Promotor

prof.dr. D.B. Janssen

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie