Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duitsland, VS en Nederland werken samen in luchtverdediging

Datum nieuwsfeit: 03-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF:Samenwerkingsverband luchtverdediging formeel opgericht

DV/PB134/99 Den Haag, 30 november 1999

Staatssecretaris H.A.L. van Hoof woont vrijdag (3 december) in de Duitse stad Burbach, samen met zijn collega's uit Duitsland en de Verenigde Staten, de openingsceremonie bij van het hoofdkwartier van de 'Extended Air Defence Task Force' (EADTF). De EADTF, die vrijdag formeel wordt opgericht, is een samenwerkingsverband van Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland op het gebied van luchtverdediging. Het gaat daarbij om de bestrijding van met name tactische ballistische raketten en andere moderne wapens, zoals kruisraketten. Voor de verdediging worden geavanceerde geleide wapensystemen gebruikt, zoals de Patriot luchtafweerraketten van de Koninklijke Luchtmacht.

In de gisteren gepresenteerde Defensienota stellen minister De Grave en staatssecretaris Van Hoof dat de verspreiding van massavernietigingswapens - nucleair, chemisch en biologisch - een van de grootste veiligheidsrisico's vormt vandaag de dag. Ondanks maatregelen om de zogenoemde 'proliferatie' van deze wapens tegen te gaan, blijft het moeilijk greep te krijgen op de verschillende vormen van de verspreiding, gezien de steeds bredere verspreiding van hoogwaardige technologische kennis in de wereld.

Het Patriot-systeem beschikt als een van de weinige luchtafweersystemen over de mogelijkheid tactische ballistische raketten en kruisvluchtwapens te onderscheppen en uit te schakelen. Sinds de invoering van de Patriot in de jaren tachtig is dit - van oorsprong voor het onderscheppen van vliegtuigen bedoelde systeem - door diverse modificaties beter geschikt gemaakt voor het onderscheppen van tactische ballistische raketten, zoals bijvoorbeeld de Scud-raketten. Deze lijn zal ook in de toekomst worden voortgezet, ondermeer door de aanschaf van nieuwe PAC-3 raketten. Nederlandse Patriots werden tijdens de Golfoorlog ingezet in Turkije en Israël voor de bescherming tegen Iraakse Scud-aanvallen.

Bij het in Burbach gevestigde hoofdkwartier van de 'Extended Air Defence Task Force' zullen 34 militairen uit de drie deelnemende landen werkzaam zijn, waaronder vijf van de Koninklijke Luchtmacht.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie