Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winkelraad MKB-Nederland: Sinterklaas volop gevierd

Datum nieuwsfeit: 03-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

03-12-1999
Nationale Winkelraad MKB-Nederland: Sinterklaas volop gevierd De meeste Nederlanders kunnen zich dit jaar verheugen in een luxe Sinterklaas. De Sinterklaasverkopen in de detailhandel vertonen als gevolg van de stijgende koopkracht omzetstijgingen van gemiddeld ruim 10%. De detailhandel verwacht dat er deze weken zo´n f 1,1 á f 1,2 miljard door Sinterklaas wordt besteed. Dit stelt de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland naar aanleiding van een enquête onder de aangesloten branches in detailhandel en winkelambacht. Sinterklaas heeft dit jaar veel belangstelling voor de wat duurdere en luxere cadeaus. Zowel kinderen als volwassenen worden dit jaar goed bedacht door de Sint. Kinderen krijgen dit jaar van de Sint met name cadeaus die op dit moment erg populair zijn. Maar er worden ook veelvuldig cadeaus van weleer gekocht om in huiselijke kring mee te spelen. Voor volwassenen kijkt de Sint met name naar de wat luxere geschenken. Bovendien bestaat het vermoeden bij de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland dat volwassenen die de Sint niet op bezoek verwachten, voor zichzelf een mooi cadeau kopen. Daarnaast blijkt uit de enquête dat de ondernemers verwachten dat Sinterklaas nog veel aankopen zal doen op de zaterdag voor zijn verjaardag.

Uit het onderzoek onder de branches in de detailhandel komt een aantal zaken naar voren. In de speelgoedwinkel wordt dit jaar door de Sint een top-5 gehanteerd. Bovenaan deze top-5 staat Furby, onmiddellijk gevolgd door Action Man en Star Wars-artikelen. Op de 4e plaats komen de Babyborn-poppen en op 5 - terug van weggeweest - de bordspellen als Ganzenbord en Mens-erger-je-niet.

Opvallend is dat Sint heel veel Pieten naar de boekenwinkels heeft gestuurd om inkopen te doen. Youp van ´t Hek is bij de Sint een succesnummer, direct gevolgd door Passievrucht van Glastra van Loon en Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. Sint heeft voor de kinderen naast speelgoed ook veel boeken in de zak. Een keur aan kinderboeken wordt dit jaar cadeau gedaan.
Bij de platen- en cd-winkels koopt Sint dit jaar met name game´s. Kennelijk houdt de Sint van voetbal, want Fifa-2000 is erg populair. De Sint gaat bovendien goed met z´n tijd mee en doet veel dvd´s cadeau dit jaar.
De parfumeriehandel heeft een goede omzet aan de Sint te danken. Er is nu al meer verkocht dan in voorgaande jaren. Met name de luxe geuren zijn populair. Toppers zijn ´J´adore´ en de nieuwe geur van J.P. Gaultier ´Fragile´. Maar ook ´Allure´ van Chanel en ´Noa´ van Cacharel vindt Sint erg lekker ruiken.
Ook in de drogisterijbranche worden door Sint veel duurdere geuren gekocht. Daarnaast is er hier vooral veel aandacht voor kinderproducten, luxe kaarsen en bad & bodyproducten. Sint wil zijn aankopen bovendien leuk en chique verpakt zien. Bij de juweliers is heel goed de stijgende koopkracht van Sinterklaas te merken. Er is buitengewoon veel belangstelling voor de duurdere merken, zowel voor juwelen als horloges. Hierdoor gaan steeds meer juweliers in of tegen het hogere segment zitten. Via de juwelier laat Sint de Nederlanders duidelijk meeprofiteren van de groeiende koopkracht.

In de modebranche koopt Sint dit jaar heel veel accessoires, zoals tassen en sjaals. Maar ook mooie en luxe lingerie neemt een grote plaats in de zak van Sinterklaas in. Daarnaast steekt de Sint veel Nederlanders dit jaar in een nieuwe outfit. Maar ook denkt Sint aan de gezondheid en stuurt vele Nederlanders de sportzaal in of naar buiten met een keur aan sportartikelen. Luxe golfballen zijn een veelgekocht goed.

Ook de inwendige mens komt op 5 december niets te kort. Alhoewel Sint iets minder marsepein en boterletters koopt, wordt er heel veel speculaas, gevulde speculaas en amandelstaaf gegeten dit jaar. De (banket)bakkers verwachten de zaterdag voor Sinterklaas nog heel veel hiervan te verkopen.
Ook in de slijterij- en wijnhandel laat Sint zich graag zien. Afhankelijk van streek of stad geeft Sint dit jaar heel veel betere jenevers en aanverwante dranken cadeau. Maar ook de duurdere mooie franse wijnen zijn volledig terug op Sinterklaasavond.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie