Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nozema ziet bouwstop als uitweg rond problematiek Zenderpark

Datum nieuwsfeit: 03-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

03-12-1999

Nozema ziet bouwstop als enige uitweg rond problematiek wijk Zenderpark

De afgelopen weken zijn er vanuit verschillende hoeken berichten in de media verschenen rond de aanvraag door Nozema van een bouwstop voor een deel van de te bouwen woningen in de nieuwbouwwijk Zenderpark. Nozema voelt zich verantwoordelijk voor een heldere en juiste berichtgeving naar het publiek en zet daarom de feiten nog eens op een rijtje.

Afgelopen dinsdag 30 november diende de zitting 'voorlopige voorziening' bij de rechtbank in Utrecht waarin de aanvraag van de bouwstop is behandeld. Een uitspraak volgt binnen 2 weken na de zitting. Wat ging hier aan vooraf?

De PKB (Planologische Kern Beslissing) en het bestemmingsplan Zenderpark is destijds tot stand gekomen onder de voorwaarde en met de garantie dat de gemeente IJsselstein alle storingen, veroorzaakt door de twee middengolf zendmasten, zou oplossen. De gemeente IJsselstein heeft besloten dat voorzieningen aan woningen niet afdoende zouden zijn en heeft voor verplaatsing van de masten gekozen. Nozema heeft zich bereid verklaard om aan de verplaatsing mee te werken. Met Nozema is daarover een convenant gesloten.

Nozema heeft om dezelfde reden destijds de frequentie 1395 kHz niet in Lopik maar tijdelijk op een andere locatie in gebruik genomen. De wijk Zenderpark werd daardoor ontzien en Nozema maakte, zoals was afgesproken, geen bezwaar tegen de bouw van de eerste woningen. Nozema vertrouwde er daarbij op dat verplaatsing te zijner tijd een feit zou zijn, conform de afspraken met de gemeente IJsselstein.

Na jarenlang overleg - meer op initiatief van Nozema dan de gemeente - met de gemeente en de provincie om tot een alternatieve locatie te komen, heeft de provincie medio 99 haar medewerking gestaakt en lijkt de gemeente er niet in te slagen een alternatieve locatie te vinden. Voor Nozema was er geen andere weg dan enerzijds de overheid te vragen het bestemmingsplan te vernietigen en daarnaast tegen alle bouwvergunningen waar mogelijk bezwaar aan te tekenen. Verplaatsing zal immers waarschijnlijk geen doorgang vinden en de gemeente blijft achterover zitten en bouwt onverminderd voort. Ook na het afblazen van de verplaatsing heeft de gemeente niet de benodigde voorzieningen in de woningen aangebracht. Ondertussen dringt de tijd. Het tijdelijk gebruik van de mast in Montfoort moet over een jaar worden beeindigd. Nozema is dan genoodzaakt met de frequentie 1395 kHz vanuit Lopik uit te gaan zenden. Niet alleen Nozema maar ook de bewoners zullen van de handelwijze van de gemeente de dupe worden.

Het is onaanvaardbaar dat de gemeente IJsselstein goedkeuring krijgt te gaan bouwen onder de voorwaarde en met de garantie dat zij alle problemen oplost om jaren later, als zij haar toezegging niet gestand wenst te doen, te verklaren dat het allemaal wel meevalt en de verantwoording bij anderen neerlegt om vervolgens Nozema en (toekomstige) bewoners de dupe te laten worden.

terug naar overzicht

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie