Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tandartsen tijdens de eeuwwisseling

Datum nieuwsfeit: 03-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Millennium Platform Zorg

MPZ Nieuws

3-12-1999 Knaldienst voor tandartsen

Ook dit jaar zal er tussen tandartsen niet echt gevochten worden om de spoedgevallendienst tijdens de jaarwisseling. Tandartsen ervaren een spoedgevallendienst - een verantwoordelijkheid die je op je neemt namens en voor je collega's - over het algemeen als belastend. Waarschijnlijk vooral vanwege het in alle opzichten onzekere van zo'n week of weekeinde. De aankomende jaarwisseling is een bijzondere, omdat er sprake is van een eeuwwisseling.

Er is nog iets bijzonders aan deze jaarwisseling en dat is het millenniumprobleem, veroorzaakt door computersystemen die in het verleden met te weinig vooruitziende blik zijn geproduceerd en 'weggezet'. Zoals overal is er ook binnen de gezondheidszorg veel tijd, geld en energie besteed om eventuele problemen te voorkomen. Men heeft zich daarbij vooral geconcentreerd op vitale zorgsectoren, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen en ambulancediensten. De tandheelkundige gezondheidszorg is - na afstemming met de NMT - niet beschouwd als een vitale sector.

Tandartsen kunnen volstaan met hun eigen zaakjes op orde te hebben. Hierover is door de NMT en het Millennium Platform Zorg (MPZ) per diskette informatie verstrekt. Een probleem waar de in het millenniumweekeinde dienstdoende tandarts mee kan worden geconfronteerd, is het tijdelijk uitvallen van telefoon en andere vormen van telecommunicatie. Dat kan vervelend zijn als je behoefte hebt aan collegiaal overleg of wanneer je net een patiënt hebt bij wie de hulp van een andere zorgverlener (huisarts, kaakchirurg, ziekenhuis of ambulance) nodig is.

Wat is dus handig en bovendien collegiaal om te doen?
*Om te voorkomen dat de mogelijke extra lasten van dit bijzondere weekeinde op de schouders van die ene collega komen, zou er een dubbele dienst of minstens een goede achterwacht geregeld moeten worden. Solidariteit tijdens het eerste weekeinde van de 21e eeuw. Iets voor de regionale spoedgevallendiensten!

*De dienstdoende tandarts doet er goed aan vooraf te weten hoe de spoedgevallendienst van de huisartsen is geregeld en welke kaakchirurg dienst heeft. Even vooraf telefonisch contact hebben kan in noodsituaties van 'levensbelang' zijn. Iets voor de dienstdoende tandartsen zelf!

Nederlands Tandartsenblad, 3 december 1999; Auteur : Jhr. J.D. van Foreest, Inspecteur gezondheidszorg tandheelkunde.

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie