Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMI: Sint..... door weer en wind

Datum nieuwsfeit: 05-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

SINT..... DOOR WEER EN WIND

Het weer in ons land geeft vaak aanleiding tot klagen en is ook Sint en Piet lang niet altijd naar behagen. Al eeuwenlang brengen zij ons in deze tijd bezoek en bladeren voor hun komst door het weerboek.

Daarin lezen ze vooral over wind en regenvlagen, maar ook over sneeuw en kou die ons kunnen belagen. Op 5 december kan het letterlijk vriezen of dooien en moeten ook de gladheidsbestrijders soms strooien.

Dat was het laatst in 1997 en in 1990 het geval; glad en mistig was het toen, vooral in het Limburgse Maasdal. Sneeuw heeft Sint het laatst in 1998 gezien.
Op zijn verjaardag lag in Drenthe zelfs een centimeter of vijftien.

Meer dan 10 graden vorst kwam deze eeuw in De Bilt vier maal voor: in 1921 en 1925 moesten Sint en Piet er zelfs bij -15 graden door. Toch kunnen de schaatsen meestal pas later uit het vet en biedt de vijfde december zelden ijspret.

Matige vorst heeft De Bilt sinds 1969 die dag niet beleefd en ook in 1995 is de -5 graden hier net niet voorbij gestreefd. Wel bleef het ook overdag vriezen en met een snijdende oostenwind was 5 december 1995 de eerste ijsdag sinds 1943 voor de Sint.

In de meeste jaren werd op 't heerlijk avondje zachte lucht aangevoerd en was de temperatuur zelfs naar Spaanse maatstaven niet beroerd. Op 5 december 1985 wees de thermometer in Limburg 15,7 graden en ook in 1979 was die dag met 14 graden niet te versmaden.

Zacht winterweer gaat vaak samen met wolken, regen en wind vooral als zich een actieve depressie in onze buurt bevindt. Toch is het met de storm op pakjesavond meestal wel meegevallen zo blijkt tenminste uit de vele door het KNMI verzamelde getallen.

In 1985 stond er langs onze Waddenkust enige tijd windkracht negen en in het binnenland kwamen Sint en Piet zware windstoten tegen. Ook in 1965 bereikte de wind op de vijfde december stormkracht, maar meestal waait een zachtere wind door deze decembernacht.

KNMI, De Bilt, 5 december 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie