Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afschaffing voorrangspositie grote gezinnen Tilburg

Datum nieuwsfeit: 06-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

6-12-99

Afschaffing voorrangspositie grote gezinnen

Kleine gezinnen evenveel recht op een grote woning

Het college van B&W heeft in overleg met de woningcorporaties besloten de voorrangspositie van grote gezinnen bij de woningtoewijzing af te schaffen. Dit betekent dat kleine huishoudens evenveel kans maken op een grote woning als grote gezinnen. In het woonruimteverdeelsysteem Woning in Zicht zal het criterium van de relatie tussen de grootte van het huishouden en de grootte van de woning in het eerste kwartaal van 2000 worden afgeschaft.

Redenen afschaffing
Vrij snel na de invoering van het systeem Woning in Zicht werd duidelijk dat verdringing plaatsvond van de kleine door de grote huishoudens. Ook al stonden kleine huishoudens veel langer ingeschreven. Dit werd als onrechtvaardig gezien omdat ongeveer 85% van de ingeschreven woningzoekenden alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens zijn. Ook constateerden de corporaties een sterke toename van het aantal woningzoekenden van buiten de regio. Dit zijn vaak grote huishoudens. In 1999 is 20% van het aantal woningzoekenden van buiten de regio afkomstig. Het aantal woningtoewijzingen van eengezinswoningen aan buitenregionale grote huishoudens is toegenomen van 4% in 1997 naar 6% in 1999. Daarnaast worden relatief veel eengezinswoningen toegewezen aan huishoudens die korter dan één jaar ingeschreven staan.

Voorstel
De woningcorporaties en de gemeente Tilburg hebben besloten om het criterium huishoudengrootte-woninggrootte niet langer te hanteren. Het te verwachten effect van deze maatregel is dat meer kleine huishoudens in aanmerking komen voor eengezinswoningen. Dit moet echter niet overschat worden. Woningen die minder aantrekkelijk zijn voor woningzoekenden, blijven toegankelijk voor huishoudens die nog niet zo lang ingeschreven staan. Tenslotte kan door de maatregel de wachttijd op een woning voor huishoudens met kinderen toenemen. Deze groep zal extra aandacht krijgen.

Uitgangspunten Woning In Zicht
Sinds mei 1997 worden vrijgekomen woningen van de corporaties via advertenties te huur aangeboden. Het belangrijkste uitgangspunt van het systeem is keuzevrijheid van woningzoekenden. Bij het aanbieden en toewijzen van woningen gelden drie criteria.
· Het inkomen moet in een redelijke verhouding staan tot de huurprijs.

· De grootte van het huishouden weegt mee in relatie tot de grootte van de woning. Zo krijgen grote gezinnen voorrang bij de toewijzing van eengezinswoningen met vier of meer slaapkamers. · Woonruimte wordt toegewezen aan woningzoekenden met de oudste inschrijfdatum, met uitzondering van urgente gevallen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie