Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Overschot van mineralen in de landbouw

Datum nieuwsfeit: 06-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Overschot van mineralen in de landbouw

In de Nederlandse landbouw heeft men al jarenlang te maken met grote overschotten van stikstof, fosfor en kalium. In 1997 bereikten deze overschotten een omvang van ca. 610 mln kg stikstof, ca. 55 mln kg fosfor en ca. 105 mln kg kalium. De daling ten opzichte van 1996 bij fosfor van 15% is geheel toe te schrijven aan een hogere afvoer met gewassen door het gunstige weer. De forse daling bij kalium (35%) is behalve door een hogere gewasafvoer, ook veroorzaakt door minder aanvoer van zowel dierlijke mest als kunstmest. Bij stikstof daalde het overschot het minst (3%).

Op basis van voorlopige cijfers laat 1998 echter bij alle overschotten een stijging zien. Deze stijging komt vooral door een forse verlaging van de afvoer met gewassen (misoogsten) als gevolg van het natte najaar van 1998.

Mineralenoverschot in de landbouw

In de periode 1986 tot 1997 zijn de overschotten sterk gedaald: fosfor met ca. 40%, stikstof met ca. 25% en kalium met ca. 45%. Dat de overschotten van fosfor sneller dalen dan die van stikstof komt doordat de mestwetgeving zich tot nu toe voornamelijk heeft gericht op het terugdringen van het fosfaatgebruik. De invoering van het mineralenaangiftesysteem (MINAS) in 1998, waarbij wettelijke verliesnormen gelden voor fosfor en stikstof, zal de mineralenoverschotten in de landbouw verder moeten terugdringen. Dit om te voorkomen dat de EU-norm voor nitraat in grondwater in 2003 overschreden wordt en dat de kwaliteit van het drinkwater in gevaar komt.

Norma Fong

Bron: Kwartaalbericht Milieustatistieken 1999-4

Voor meer informatie: (infolmi@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Top

Laatst gewijzigd: 06 december 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie