Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitbesteding bedrijfsactiviteiten groeit gestadig

Datum nieuwsfeit: 06-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ERNST AND YOUNG

UITBESTEDING NEEMT TOE, EXTERNE ARBODIENST MINDER IN TREK

TREND EXTERNE ARBODIENSTEN LIJKT GEKEERD

UITBESTEDING BEDRIJFSACTIVITEITEN GROEIT GESTADIG

De uitbesteding van bedrijfsactiviteiten als de salarisadministratie, het schoonmaken en de beveiliging is inmiddels gemeengoed geworden. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar constateert adviesbureau Ernst & Young in het onderzoek Trends in Uitbesteding 1999 bovendien een blijvende, zij het geleidelijke groei op het gebied van uitbesteding. Arbodiensten worden daarentegen vaker in eigen huis gehouden. De trend van vorig jaar om deze dienstverlening extern onder te brengen, lijkt daarmee gekeerd.

Zowel in het bedrijfsleven als in de non-profit sector zijn de Arbodienst en de salarisadministratie de meest uitbestede activiteiten. Opvallend is echter dat minder bedrijven dan in het voorgaande jaar een externe Arbodienst inschakelen. Zeven van de tien bedrijven heeft in 1999 de Arbodienst uitbesteed, terwijl dat in een jaar eerder nog op tachtig procent lag. Ook de uitbesteding van de salarisadministratie is teruggelopen van 76 naar 67 procent, met name omdat zakelijke dienstverleners de salarisadministratie minder vaak uitbesteden.

Totale omvang neemt toe
Op het gebied van beveiliging en onderhoud van machines blijven de cijfers constant en maakt de helft van de bedrijven gebruik van externe ondersteuning. Niettemin is de totale omvang van de uitbestede activiteiten in 1999 toegenomen en verwachten de ondervraagden voor de toekomst een verdere groei. Er wordt vooral steeds vaker gebruik gemaakt van bedrijven die het schoonmaken, transport en distributie en telemarketing voor hun rekening nemen.

Aarzelingen werknemers verdwijnen
Naast een algemene inventarisatie is dit jaar onder meer gekeken naar de sociale aspecten van uitbesteding. Wanneer bij uitbesteding ook het eigen personeel overgaat naar het externe bedrijf, blijken de aanvankelijke negatieve verwachtingen van werknemers gaandeweg te verdwijnen. Verder zeiden de bedrijven dat het contact met de Ondernemingsraad over de overdracht doorgaans harmonieus verliep; slechts 1 procent meldt het ontstaan van een conflictsituatie.

Groothandel en technisch onderhoud
Ook is de uitbesteding van opslag door groothandelsbedrijven nader onderzocht. Slechts één op de tien bedrijven blijkt dat te doen. Gebrek aan ruimte is voor deze uitbesteders het spontaan genoemde motief, maar bij doorvragen blijken kostenreductie en het optimaliseren van de distributie de grootste rol te hebben gespeeld bij de keuze voor uitbesteding. Trends in Uitbesteding gaat tevens in op de uitbesteding van technisch onderhoud. De noodzakelijke specialisatie vanwege steeds complexere installaties blijkt de belangrijkste reden om het onderhoud uit te besteden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie