Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantal afgestudeerde leraren in onderwijs stijgt

Datum nieuwsfeit: 07-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 07-12-1999 Home
Zoeken
Reageren

Persbericht
Nummer: 169

Aantal afgestudeerde leraren werkzaam in het onderwijs stijgt

Tussen 1990 en 1998 is het aantal afgestudeerde leraren dat in het onderwijs werkt, gemiddeld gestegen van 58 naar 77 procent. Afgestudeerden van de pabo kiezen vaker voor een baan binnen het onderwijs dan de afgestudeerden van 2egraads lerarenopleiding respectievelijk 96 en 61 procent. Voor afgestudeerden van de universitaire lerarenopleiding (ulo) werkt 73 procent binnen het onderwijs.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Research centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is uitgevoerd. Minister drs. L.M.L.H.A Hermans heeft het onderzoek vandaag naar de kamer gestuurd.

Schoolverlaters die voor een lerarenopleiding kiezen hechten veel waarde aan het maatschappelijk nut van het werk maar vinden inkomen relatief onbelangrijk. Wel vinden ze het belangrijk om later een vaste baan te hebben. Vrouwen kiezen vaker voor een lerarenopleiding, evenals schoolverlaters van het havo.

Ongeveer één op de zeven studenten van de lerarenopleiding verlaat voortijdig (zonder het behalen van een diploma) de opleiding. Dat slechts 1% van de ulostudenten de opleiding verlaat zonder diploma heeft gedeeltelijk te maken met de kortere duur van de opleiding. De meest aangegeven reden voor het voortijdig staken van de opleiding is het gebrek aan motivatie. Uit een nadere analyse blijkt dat men eerder geneigd is tussentijds met de opleiding te stoppen wanneer de aansluiting tussen vooropleiding en vervolgopleiding als slecht wordt beoordeeld.

Weinig studenten van de pabo (9 procent) heeft spijt van hun opleiding. Onder afgestudeerden van de ulo en 2egraads lerarenopleiding hebben respectievelijk 21 en 28 procent achteraf wel spijt van de gekozen opleiding. De keuze van afgestudeerden om na de lerarenopleiding buiten het onderwijs te gaan werken, is niet zonder meer het gevolg van de aantrekkingskracht van andere arbeidsmarktsectoren. Vergeleken met andere hbo'ers en wo'ers verdienen hoger opgeleiden die in het onderwijs werken net zo veel of zelfs meer per uur dan hoger opgeleiden die buiten het onderwijs werken. In de loop van de jaren negentig is de relatieve positie van afgestudeerden van de lerarenopleiding ten opzichte van overige hbo sterk verbeterd. Met name wat betreft de gemiddelde lonen en het percentage werkzaam op niveau hebben afgestudeerden van de lerarenopleiding veel terrein gewonnen, en scoren nu boven de gemiddelde hbo'er. De meest genoemde voorwaarden die door de afgestudeerden worden gesteld aan het (blijven) werken in het onderwijs zijn: betere arbeidsomstandigheden (bijvoorbeeld kleinere klassen), een vaste aanstelling, werken binnen de regio en les geven in het eigen vak.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie