Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stadsplan Den Haag: verblijven, recreëren en behoud historie

Datum nieuwsfeit: 07-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

7 december 1999

Tussenrapport 'Van stenen naar mensen' gepresenteerd Binnenstadsplan kiest voor verblijven, recreëren en behoud historie

Bij de verdere ontwikkeling van de Haagse binnenstad moet de verblijfs- en recreatieve functie van de binnenstad centraal staan. In combinatie met versterking van het historische en unieke karakter moet dit zorgen voor een sterker en aantrekkelijker Haagse stadscentrum. Dit staat in het vandaag gepresenteerde rapport 'Van stenen naar mensen, visie binnenstadsplan Den Haag 2000-2010', opgesteld door WPM Planontwikkeling. Dit rapport is één van de bouwstenen voor een nieuw plan voor de binnenstad, dat door de gemeente wordt opgesteld. Op 15 december buigt de commissie Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten zich in een werkbespreking over dit rapport. Een nadere bespreking in het college en de werkbespreking in de commissie geven richting aan de verdere visie-ontwikkeling voor het nieuwe Binnenstadsplan, dat maart volgend jaar moet zijn afgerond.

Het rapport stelt dat na tien jaar werken aan de binnenstad, het gebied steeds meer het visitekaartje voor de stad is geworden. De volgende stap moet liggen "op het vlak van verdere verbetering en optimalisatie van de positie en het gebruik van de binnenstad". Het benadrukken van de verblijfs- en recreatieve functie ook voor bezoekers van buiten Den Haag, in combinatie met versterking van het unieke en historische karakter van het centrum is "een verandering van het beleid ten aanzien van de binnenstad". De commerciële en zakelijke functie van de binnenstad verschuift volgens het rapport richting 'Centrale Zone' in de stad, de strook die loopt van Scheveningen, via Gemeentemuseum, Museon, NCC en Madurodam naar het Centraal Station en omgeving (Hoog Hage).

Kwaliteit
Kwaliteit staat de komende jaren centraal. De kwaliteit van de openbare ruimte moet worden gewaarborgd door verdere uitvoering van het programma 'De Kern Gezond'. De kwaliteit van de winkels moet een impuls krijgen door nieuwe plannen te maken voor recreatief winkelen, creatief en origineel aanbod en extra voorzieningen gericht op kinderen en ouderen. Daarnaast is er onder andere aandacht nodig voor de kwaliteit van de aankleding van bouwwerken in het centrum, het groen in de binnenstad en de goede herkenbaarheid van routes en verbindingen. Ook de promotie, marketing en evenementen verdienen speciale attentie.

Proces
Om te komen tot het nieuwe Binnenstadsplan vond eerder een inventarisatie plaats van de sterke en zwakke kanten van het Haagse centrum. Ook is gekeken naar de positie van andere, vergelijkbare steden in binnen- en buitenland. Het rapport 'Van stenen naar mensen' geeft een visie op de binnenstad. Momenteel werkt men aan een Plan van Aanpak. Deze drie producten van WPM Planontwikkeling zijn de basis voor het door de gemeente op te stellen Binnenstadsplan 2000-2010. In het proces heeft de gemeente diverse workshops belegd met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en ontwikkelaars en investeerders. Een 'denktank' begeleidde het proces. Ongeveer 250 Hagenaars deden mee aan de actie om mooie en lelijke dingen in de binnenstad op foto's vast te leggen. Ook vond op 12 oktober een stadsdebat plaats over de binnenstad.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie