Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RUV lezing: 'Wie betaalt, bepaalt?'

Datum nieuwsfeit: 07-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

7 december 1999
Lezing

Wie betaalt, bepaalt?

Steeds vaker doen wetenschappers onderzoek in opdracht van de politiek. Als Schiphol moet uitgebreid of als de regering het tijd vindt voor een goederenspoorlijn door de Betuwe of een hogesnelheidslijn naar Parijs, dan doet een batterij wetenschappers onderzoek, geeft een mening en dan pas valt de beslissing. Ook sociale wetenschappers, sociologen en psychologen, verrichten betaald onderzoek. Naar criminaliteit bijvoorbeeld of hoe je de overlast van drugsverslaafden meet en voorkomt. De invloed van dergelijk onderzoek is groot. Politici en beleidsmakers baseren er belangrijke beslissingen op. In de praktijk gaat er met sociaal-wetenschappelijk (beleids-)onderzoek nog wel eens wat mis. Tijdsdruk, waardoor er een te beperkte meetperiode in acht wordt genomen, berekeningen in plaats van metingen, selectieve presentatie van onderzoeksuitkomsten (door de media bijvoorbeeld) of zelfs manipulatie van onwelgevallige gegevens door de opdrachtgevers, bij toegepast onderzoek komt het allemaal voor. Als onderzoekers de regelen der kunst niet in acht nemen of als opdrachtgevers ruw omspringen met de beschikbaar gekomen data, dan loopt het aanzien van de wetenschap kleerscheuren op. Is dat onlosmakelijk met een technologische, democratische samenleving verbonden? Kunnen we wetenschappelijk onderzoek nog vertrouwen? Over deze thema's spreekt prof.dr. Joop Ellemers op dinsdag 7 december.

Ellemers studeerde Sociografie aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam in Israël en de VS. Van 1967 tot 1995 was hij hoogleraar Empirische sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel.

Datum en tijd

dinsdag 7 december 1999, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

prof.dr. Joop Ellemers

Titel

Wie betaalt, bepaalt?

Serie

Verstand van Zaken? 6 lezingen en een debat over wetenschap, waarheid en verwarring

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 55 94

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie