Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel bestuurlijke boeten

Datum nieuwsfeit: 07-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE SZW

www.minszw.nl

MIN SZW: Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel

Nr. 99/223
7 december 1999

Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel aanpassing stelsel bestuurlijke boeten

Bestuurlijke boeten die worden opgelegd als werkgevers niet voldoen aan de administratieve verplichtingen voor de heffing en inning van premies voor werknemersverzekeringen, moeten voldoen aan internationaal vastgestelde rechtswaarborgen.

De Eerste Kamer heeft dinsdag 7 december ingestemd met het wetsvoorstel tot wijziging van de Coördinatiewet sociale verzekering in verband met de aanpassing van het stelsel van bestuurlijke boeten, van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De aanpassing was noodzakelijk omdat in internationale verdragen is vastgelegd dat het opleggen van een boete door een bestuursorgaan gepaard moet gaan met rechtswaarborgen. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden en het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke rechten.

Een voorbeeld van de rechtswaarborgen is het recht van de werkgever om te zwijgen zodra een procedure tegen hem is gestart. Ook moet de werkgever voor onschuldig worden gehouden totdat het tegendeel bewezen is.

De nieuwe wet regelt ook dat de uitvoeringsinstellingen in de sociale zekerheid een boete opleggen, die in overeenstemming is met de ernst van de gedraging, de mate van verwijtbaarheid en de omstandigheden waarin de werkgever verkeert.

Overigens wordt de nieuwe wet op dit moment al in de praktijk gebracht: de uitvoeringsinstellingen werken al enige tijd volgens de nieuwe systematiek. De nieuwe wet treedt naar verwachting op 1 april 2000 in werking.

08 dec 99 09:35

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie