Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Friesland wil meer samenwerking in woonbeleid

Datum nieuwsfeit: 07-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

Provincie wil meer samenwerking in woonbeleid

De provincie heeft een rapport uitgebracht over de woningbehoefte in Friesland. Dit WOBOF-rapport geeft informatie over de samenstelling van de woningvoorraad en geeft een beeld van de woningvraag in de provincie. De provincie heeft met dit rapport uitvoering gegeven aan het advies van de Provinciale Commissie voor de Volkshuisvesting (PCV). Dit advies richtte zich op het werken aan een betere beheersing van de Friese woningmarkt.
Het WOBOF-rapport zal worden toegestuurd aan alle Friese gemeenten en corporaties. Op die manier kunnen provincie, gemeenten en corporaties beschikken over hetzelfde cijfermateriaal. Het WOBOF kan dan dienen als bouwsteen voor het nieuw woonbeleid .

Het rapport geeft een analyse van de relatie nieuwbouw en de bestaande woningvoorraad. Als knelpunt wordt gesignaleerd dat nieuwbouw en de bestaande woningvoorraad nog te weinig op elkaar zijn afgestemd. Door de gunstige rentestand en relatief lage grondprijzen is er een verhuisstroom op gang gekomen van huur- naar koopwoningen. Vooral de duurdere huurwoningen worden hierdoor minder aantrekkelijk. Ook is het aanbod van nieuwbouwwoningen in de koopsector te klein voor de groeiende vraag en wordt op andere plaatsen gebouwd dan die met het oog op concentratie in de steden wenselijk zijn. Bevestigd wordt dat potentiële verhuizers een voorkeur hebben voor een vrijstaande woning. Volgens de berekeningen kunnen daar ook de grootste tekorten ontstaan (ongeveer 12.000 in vier jaar). Ook al kan uit het rapport worden geconcludeerd dat de woningbehoefte en -aanbod niet naadloos op elkaar passen, het betekent niet dat er meer dan de geplande woningbouw moet plaatsvinden. Het WOBOF-rapport geeft de woningwensen weer wat niet betekent dat deze wens ook door iedereen wordt gerealiseerd. Gedeputeerde Staten onderschrijven de onderzoeksresultaten en het advies van het rapport. Om de problematiek op te lossen wil het College dat gemeenten en corporaties meer samenwerken. Op die manier kunnen ze hun woonbeleid op elkaar af stemmen. Dit woonbeleid moet passen binnen het provinciale beleidskader dat staat beschreven in de nota Wenjen yn Fryslân.

Datum: 7 december 1999
Nummer: 208

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie