Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Epidemiologen: Te dik zijn is bedreigend voor gezondheid

Datum nieuwsfeit: 08-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

. nieuws Persbericht
persberichtarchief

6 december 1999

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij zwaarlijvigen Te dik zijn is bedreigend voor gezondheid

Epidemiologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben in samenwerking met Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat zwaarlijvige volwassenen een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit CRP in het bloed hebben. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. De nieuwe bevindingen lijken het verband tussen zwaarlijvigheid en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten dan ook te bevestigen. De resultaten worden 8 december 1999 door het wetenschappelijke tijdschrift JAMA gepubliceerd.

Studies naar de samenhang tussen een verhoogd CRP-gehalte en andere factoren zijn van groot belang, omdat bekend is dat een verhoogd CRP-gehalte nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. Eerder werd namelijk al bewezen dat personen met een verhoogde concentratie CRP in het bloed meer kans lopen om in de toekomst een hartinfarct of herseninfarct te krijgen.

Ontstekingseiwit CRP
Het ontstekingseiwit CRP komt voor in menselijk bloed. Een verhoogd CRP-gehalte (C-reactief proteïne) duidt op een ontstekingsstatus, ook wel een verhoogde staat van 'inflammatie' genoemd. Eerder werd al aangetoond dat rokers, ouderen en mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis of diabetes vaak een verhoogde concentratie CRP in het bloed hebben.

Mannen en vrouwen
Het verband tussen overgewicht en een verhoogd CRP-gehalte blijkt sterker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen. Hebben zwaarlijvige mannen twee keer vaker een verhoogd CRP-gehalte, bij te zware vrouwen komt het zes keer vaker voor. Het verschil tussen mannen en vrouwen is mogelijk te verklaren vanuit het gegeven dat vrouwen verhoudingsgewijs meer vetweefsel hebben. Daarnaast ontwikkelen vrouwen vaker een extreem overgewicht dan mannen.

Grootschalig onderzoek
De studiepopulatie (16.616 personen) bestond uit mannen en niet zwangere vrouwen van 17 jaar en ouder. Deze populatie werd ontleend aan een groot Amerikaans gegevensbestand. Een klinisch relevant verhoogd CRP werd gevonden bij 4,4 % van de mannen en 8,9 % van de vrouwen. Nadat andere risicofactoren die een verhoogd CRP-gehalte kunnen verklaren waren uitgesloten (roken, leeftijd en bepaalde ziekten), bleek het verband tussen overwicht en een verhoogd CRP nog steeds aanwezig.

Omdat het hier een dwarsdoorsnede-onderzoek betreft, kan een oorzakelijk verband alleen worden vermoed en moet nieuw onderzoek uitwijzen of hier inderdaad sprake van is. Onbekend is bijvoorbeeld nog of afvallen het CRP-gehalte doet dalen. Overigens is afvallen bij overgewicht sowieso goed voor het verbeteren van de gezondheid.

Informatie
Het onderzoek stond onder leiding van mw. dr. M. Visser, verbonden aan het Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO), Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit te Amsterdam en mw. dr. T.B. Harris, werkzaam bij het National Institute on Aging, Bethesda MD, Verenigde Staten. De volledige titel van het JAMA-artikel luidt: C-reactive protein levels in overweight and obese adults. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting VU ziekenhuis/Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit, Janna Haveman of Jan Spee, tel: 020 444 34 44.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 08/12/99
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie