Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bevordering Eerlijke Mededinging voor horeca en catering

Datum nieuwsfeit: 08-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 8 december 1999

Home

Persbericht 8 december 1999
Persbericht 2 december 1999
Persbericht 25 november 1999

Per 1 januari 2000 start Stichting Bevordering Eerlijke Mededinging De strijd voor `Gelijke monniken, gelijke kappen' per 1 januari 2000 in een nieuw jasje

WOERDEN - 8 december 1999 - De Ledenraad van Koninklijk Horeca Nederland stemde gisteren in met een nieuwe aanpak om oneerlijke mededinging per 1 januari 2000 vanuit een nieuw op te richten stichting `Bevordering Eerlijke Mededinging' te gaan beteugelen. Tijdens tal van bestuursvergaderingen van het bedrijfschap Horeca en Catering is tussen werkgevers- en werknemersorganisaties géén overeenstemming bereikt hoe oneerlijke mededinging (ofwel paracommercialisme) moet worden aangepakt. Hierdoor is de bestrijding van oneerlijke mededinging door het bedrijfschap helaas onmogelijk geworden. In de bestuursvergadering van het bedrijfschap van 1 december viel de beslissing dat het bedrijfschap Horeca en Catering de bestrijding van paracommercie per 1 januari 2000 zal stoppen.

"Wij betreuren de situatie. In de laatste maanden is in goed overleg steeds het onderste uit de kan gehaald om tot een acceptabel compromis te komen. Tal van scenario's zijn afgewogen. Het brak op het feit dat de werknemersdelegatie de handhaving van de CAO en andere wet- en regelgeving onverbrekelijk wilde verbinden met de dagelijkse bestrijding van paracommercie. Bovendien vond de werknemersdelegatie de korte-termijnaanpak, waarbij een lik-op-stuk-beleid centraal staat, onacceptabel. Wij geloven als werkgevers in een lik-op-stuk-beleid. Gezien de bedrijfseconomische effecten voor veel horecabedrijven in plattelandsgebieden én bovenal de emotionele belasting die oneerlijke concurrentie met zich meebrengt, zien wij géén andere uitweg dan zélf een stichting oprichten en de effectiviteit van onze aanpak bewaken", zo stelde het landelijk bestuur gisteren tijdens de ledenraadsvergadering.

De budgettaire ruimte van circa 1 miljoen gulden op Begroting 2000 van het bedrijfschap, die ontstaat door het wegvallen van deze taak, wordt gebruikt om de Schilthuiskorting te verhogen van 15% naar 25%. Het bedrijfschap verleent deze korting aan leden van de ondernemersorganisaties om te voorkomen dat zij meer bijdragen aan collectieve belangenbehartiging dan niet-leden.

Doelstelling van de stichting Bevordering Eerlijke Mededinging is `het nastreven en bevorderen van eerlijke mededinging c.q. mededinging onder gelijke voorwaarden, bij het aanbieden van horecaproducten en
-diensten aan het publiek'. De stichting staat los van Koninklijk Horeca Nederland en zal zelfstandig procedures voeren. De stichting functioneert ten hoogste drie jaar; de aanpak wordt na 1 jaar geëvalueerd.

Op korte termijn staat een lik-op-stukaanpak centraal. Zo worden persoonlijke confrontaties met ambtenaren en bestuurders van lokale overheden waar misstanden geconstateerd zijn, niet geschuwd. Voor de langere termijn wordt aansluiting gezocht bij het geïntegreerd horecabeleid en bij de uitwerking van de wet Cohen, die inspeelt op de wijze waarop de overheid marktactiviteiten mag ontplooien. Als dat lukt, dan zou de stichting over drie jaar opgeheven kunnen worden.

In het land wordt met de ondernemersleden uit de voormalige regionale pc-commissies, samengewerkt. Zij krijgen als taak: misstanden in het veld in kaart brengen en aan de stichting melden;
de stichting kan een beroep doen op deze contactpersonen om zaken ter plaatse (geheel of gedeeltelijk) af te handelen.

Per 3 januari 2000 is het meldpunt operationeel. Koninklijk Horeca Nederland roept alle horecaondernemers op schrijnende voorbeelden van oneerlijke concurrentie te melden via telefoonnummer 0348 - 489 555 of te faxen aan 0348 - 489 599.

Voor meer informatie:
Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland, tel. 0348 - 489 430 of Antoon Rensen, projectleider, tel. 0348 - 489 443

Home Zoeken Nieuws Wie zijn wij? Lid worden Links

www.horeca.org
Koninklijk Horeca Nederland Koninklijk Verbond van Ondernemers in het Horeca- en Aanverwante Bedrijf

Hit Counter

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie