Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoge Raad geeft ABVAKABO FNV gelijk in pensioenzaak

Datum nieuwsfeit: 08-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Hoge Raad geeft ABVAKABO FNV gelijk in pensioenzaak(8 dec)

ZOETERMEER, 8 DECEMBER 1999

ABVAKABO FNV en FNV-ledenservice zijn tevreden met de uitspraak van de Hoge Raad dat bij pensioenreparatie voor gehuwde vrouwen en deeltijders de lange verjaringstermijn van 20 of 30 jaar van toepassing is. Tot op heden stelden de werkgevers en pensioenfondsen dat bij pensioenreparatie voor deze groep een verjaringstermijn van 5 jaar aan de orde was.

De Hoge Raad heeft de lang verwachte uitspraak gedaan in de pensioenzaak van de vrouw die als deeltijdwerkster tot 1992 niet deel kon nemen aan de pensioenregeling bij haar werkgever. Nogal wat werkgevers hadden tot dat jaar een pensioenregeling die alleen fulltime werkende mannen en ongehuwde vrouwen als deelnemers toeliet. In zaken van vrouwen die bij hun werkgever geen pensioen konden opbouwen omdat zij gehuwd waren of in deeltijd werkten, is de FNV vanaf 1991 gaan procederen om te bereiken dat hun pensioen ook berekend zou worden over de jaren ervoor.

In twee zaken (Vroege en Fisscher) heeft dat geleid tot arresten van het Europese Hof van Justitie in september 1994. Het Europese Hof oordeelde dat de uitsluiting van gehuwde vrouwen en deeltijdwerkers in strijd was met het (toenmalige) art. 119 van het EG-verdrag. In dat artikel is het verbod van ongelijke beloning van mannen en vrouwen vastgelegd. Na de arresten van het Europese Hof hebben onder meer FNV-ledenservice en ABVAKABO FNV bij de Nederlandse rechter verder geprocedeerd over de verjaringstermijn.

De Hoge Raad heeft dus nu de eiseres in het gelijkgesteld. Volgens de Hoge Raad zou een verjaringstermijn van 5 jaar de werkgever die heeft nagelaten zijn pensioenregeling aan te passen aan het Europees recht, op onaanvaardbare wijze beschermen ten koste van de werknemer. Dat strookt niet met de dwingendrechtelijke regeling van art. 119 van het EG-verdrag en met de op bescherming van de werknemer gerichte regels betreffende de arbeidsovereenkomst aldus de Hoge Raad.

Het arrest is van betekenis voor al die vrouwen waarvan de werkgever tot nu toe alleen bereid was tot pensioenreparatie over een periode van maximaal 5 jaar. Ook de pensioenfondsen die hun reparatiemaatregelen tot die periode beperkten zullen op grond van dit arrest actie moeten ondernemen.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie