Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RUG: Ter Hark hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte

Datum nieuwsfeit: 08-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

8 december 1999
Benoemingen aan de Rijksuniversiteit Groningen

Ter Hark hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte

Michel ter Hark (Den Haag, 1953) is binnen de Faculteit der Wijsbegeerte benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte, in het bijzonder in relatie tot de ontwikkeling der gedrags- en cognitiewetenschappen. De leerstoel werd vacant met het emeritaat van prof.dr. John D. North. Ter Hark studeerde, naast beeldende kunsten, zowel wijsbegeerte (Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam) als psychologie (Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht). In 1989 promoveerde hij in de wijsbegeerte aan de UvA op zijn proefschrift getiteld. Beyond the Inner and the Outer: Wittgenstein's philosophy of psychology. Ter Hark is sinds 1981 verbonden aan de RUG, eerst als docent geschiedenis en systematiek van de filosofie en sinds 1987 als docent kentheorie. Zijn specialisme ligt op het terrein van het mind-body onderzoek, de geschiedenis van de cognitieve psychologie en het werk van Popper. Sinds zijn benoeming participeert Ter Hark in de onderzoekschool Rudolf Agricola. Tevens blijft hij lid van de onderzoekschool Behavioral and Cognitive Neurosciences (BCN).

Noot voor de pers

Voor meer informatie: prof.dr. M.R.M. ter Hark, tel. (050)363 61 65, e-mail
(m.r.m.ter.hark@philos.rug.nl) (werk)

Benoeming

Korthals Altes hoogleraar Algemene literatuurwetenschap en Moderne Franse letterkunde

Elisabeth J. Korthals Altes (New York, 1953) is benoemd tot hoogleraar Algemene literatuurwetenschap en Moderne Franse letterkunde binnen de Faculteit der Letteren. Korthals Altes is benoemd op een zogenaamde Van der Leeuwleerstoel, een voortijdige herbezetting van een bestaande leerstoel. Het gaat hier om een combinatie van de leerstoelen van prof.dr. Scholz (algemene literatuurwetenschap) en prof. Hillenaar (Frans). Van der Leeuwleerstoelen zijn ingesteld om jonge getalenteerden voor de wetenschap te behouden. Korthals Altes studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en aansluitend literatuurwetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Beide studies rondde zij cum laude af. Aansluitend promoveerde zij in 1992 aan de VU op een proefschrift getiteld Le salut par la fiction: sens, valeurs et narrativité dans 'Le roi des aulnes' de Michel Tournier. Korthals Altes werkt sinds begin jaren tachtig als docente Frans en vanaf begin jaren negentig ook als docente literatuurwetenschap aan de VU. Daarnaast werkte zij tot voor kort als free lance-recensent Franse literatuur bij het dagblad Trouw. Korthals Altes gaat werken binnen de Groninger onderzoekschool Rudolf Agricola. Haar onderzoeksterrein ligt op het gebied van de romantheorie, met speciale aandacht voor narrativiteit en tekstretorica, als ook voor de ideologische en ethische dimensie van literatuur. Daarbij richt zij zich zowel op de moderne Franse en andere Westerse literatuur als op de zogenaamde postkoloniale literaturen.

Noot voor de pers

Nadere informatie bij prof.dr. E.J. Korthals Altes, tel. (020)444 64 62 (werk tot 1 december), e-mail
(korthals@let.vu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie