Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Medisch Profielenboek hulp co-assistenten in beroepskeuze

Datum nieuwsfeit: 08-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Medisch Profielenboek moet co-assistenten leiden in beroepskeuze

KNMG-bericht van 8 december 1999

Tijdens een korte plechtigheid is op dinsdag 7 december het eerste Medisch Profielenboek gepresenteerd. In dit boek worden alle erkende medisch specialismen beschreven. Daarnaast wordt ingegaan op zaken als directe patiëntenzorg, variatie 'denken versus doen', werkdruk en inhoudelijke voldoening. Het boek is een samenwerking tussen Glaxo Wellcome Nederland en de artsenorganisatie KNMG. S.K. Roosjen, algemeen directeur van Glaxo Wellcome Nederland, overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan KNMG-waarnemend voorzitter R.G.P. Hagenouw.

Het boekwerk is een van de belangrijke ingrediënten van de workshop Co-assistent en Carrière, die vanaf februari 2000 in alle medische faculteitssteden wordt gegeven. Per workshop kunnen zo'n 30 co-assistenten meedoen. De workshop is bedoeld om deze groep te steunen in hun keuze voor een specialisatie. Dit om te voorkomen dat artsen, door een verkeerde beroepskeuze, later met zaken als burn-out te maken krijgen.

Voor het Medisch Profielenboek werden zo'n 8.400 enquêteformulieren verstuurd. Ongeveer de helft van de aangeschreven specialisten, huisartsen en sociaal-geneeskundigen vulden het formulier in. Volgens onderzoekster Yolanda Schothorst van Veldkamp Marktonderzoek ontstaat hierdoor een getrouw beeld van hoe de diverse specialisten hun werk ervaren. Tijdens een korte presentatie liet ze enkele opmerkelijke conclusies zien. Zo geven huisarts zichzelf als het om deskundigheid gaat een laag cijfer. KNO-artsen scoren daarentegen hoog. Dit komt volgens de onderzoekster overeen met het generalistische karakter van het huisartsenwerk. Qua voldoening scoren plastisch chirurgen het hoogst. Zij geven hun vak een 9,5. Maar ook verzekeringsgeneeskundigen scoren met 6.5 ruim voldoende.

Dat bijna iedere arts zijn of haar vak een ruim voldoende geeft, ondanks de toenemende werkdruk, spreekt ook uit het percentage artsen dat tevreden is over zijn of haar werk. Liefst 95 procent geeft aan in meer of mindere mate tevreden te zijn. Dit ontlokte Glaxo-directeur Roosjen de grap dat daarmee het Medisch Profielenboek misschien wel overbodig is. De belangstelling voor de workshop is er echter niet minder om. Die is namelijk enorm.

© copyright KNMG 1999 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie