Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winnaars ontwerpwedstrijd Parkkwartier-Katendrecht Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 08-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Winnaars ontwerpwedstrijd Parkkwartier-Katendrecht bekend

Molenaar Van Winden Architecten en Bemog Projektontwikkeling zijn de winnaars van de ontwerpwedstrijd Parkkwartier-Katendrecht. Hun ontwerp voor 204 woningen, een basisschool en een gymzaal komt volgens de jury ruimschoots tegemoet aan eisen op het gebied van stedenbouwkundige en woonkwaliteit, ontwerp- en bouwproces, marktvisie en kwaliteit van school en gymlokaal. De winnaars krijgen van de gemeente een grondreservering en mogen het plan verder uitwerken. De bouw kan dan in 2001 starten.

De winnaars zijn vandaag bekendgemaakt door wethouder Herman Meijer en Irma Boers, lid van het dagelijks bestuur van de Deelgemeente Feijenoord. Zij maakten samen met wethouder Hans Kombrink deel uit van de jury.

Door het vertrek van het havenbedrijf Hanno van Katendrecht is er aan de Maashaven Noordzijde een strook van een zeemijl (1,8 kilometer) vrijgekomen. Daar zullen de komende jaren ruim 1.000 nieuwe woningen en 13.000 m2 winkels, bedrijven, kantoren en andere voorzieningen gebouwd worden. Voor de inrichting van een deel van deze strook, het Parkkwartier, is dit voorjaar een ontwerpwedstrijd uitgeschreven.

De opdracht was een flexibel ontwerp te maken, waarbij woningen en gebouwen ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. De integratie van een nieuwe basisschool en een gymlokaal maakten ook deel uit van de opdracht. De drie centrale thema's waren woningdifferentiatie, bouwen in eigen beheer en functiemenging.

In het winnende ontwerp is een duidelijk onderscheid aangebracht in de bebouwingshoogte aan park- en havenzijde. De meeste van de 204 woningen hebben een voordeur op straatniveau en een groot woningoppervlak. Ook de inrichting van de buitenruimte draagt bij aan de uitstraling van het Parkkwartier.

Voor de ontwerpwedstrijd zijn door de Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting vier architecten en vier ontwikkelaars geselecteerd om in koppels deel te nemen aan de wedstrijd. Dat zijn:
* Molenaar en Van Winden architecten (Delft) met Bemog Projektontwikkeling (Houten)

* Van Sambeek en Van Veen (Amsterdam) met Ballast Nedam Rotterdam B.V. (Rotterdam)

* Faro Architecten BNA (Lisserbroek) met Moes Bouwbedrijf (Almere)
* Van der Waals/Zeinstra Architecten (Amsterdam) met Dura Bouw Rotterdam B.V. (Rotterdam)

Het winnende ontwerp en de overige inzendingen zijn tot en met 15 januari te bezichtigen in het Informatiecentrum Kop de Zuid (Stieltjesstraat 21). Daar staat ook een maquette van de toekomstige bebouwing op Katendrecht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie