Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Seminar: 'Electronic Business as Usual'

Datum nieuwsfeit: 09-12-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht
'Electronic Business as Usual' biedt realistische kijk op elektronisch zakendoen PuntEDU en Paardekooper & Hoffman lichten fiscale en juridische aspecten van e-commerce toe

Den Haag, 21 oktober 1999 - Elektronisch zakendoen (e-commerce) vereist een totaal nieuwe manier van ondernemen. PuntEDU en Paardekooper & Hoffman organiseren daarom het seminar 'Electronic Business as Usual', waarin vakspecialisten antwoord geven op fiscale en juridische vraagstukken die samenhangen met e-commerce. Electronic Business as Usual vindt op 9 december 1999 plaats in Hotel Figi te Zeist.

De omvang van Internet en het aantal gebruikers neemt de laatste jaren sterk toe. Naar verwachting zal in de Verenigde Staten in het jaar 2000 ruim 10 procent van de totale handelsstroom op elektronische wijze verlopen (bron: IDC). Ook in Europa richten steeds meer bedrijven, zowel onderling als richting consument, zich op elektronisch zakendoen.

Hoewel de overheid tot nu toe steeds heeft gesteld dat e-commerce binnen de bestaande fiscale regels valt, blijkt steeds vaker dat de huidige regelgeving ontoereikend is. Denk alleen al aan de verschillende BTW-tarieven die in Europese landen leiden tot aanzienlijke prijsverschillen. Al deze ontwikkelingen worden door de fiscus op de voet gevolgd, met als doel de resultaten van elektronische handel in de belastingheffing te betrekken. Hetzelfde geldt voor de Europese Commissie, die onlangs de richtlijn E-Commerce heeft opgesteld.

BTW-aspecten
Organisaties die zich willen gaan richten op elektronisch zakendoen, of zich er al mee bezighouden, moeten op vele vraagstukken anticiperen die samenhangen met de juridische en fiscale aspecten van e-commerce. Tijdens het seminar gaan de sprekers daarom in op onderwerpen als 'De wetgeving voor de elektronische snelweg', 'BTW-aspecten van elektronisch zakendoen', 'Interactieve marketing en privacy aspecten' en 'Fiscale planning en Internet'. Het seminar bereidt specialisten op het gebied van fiscaliteit, juridische zaken en marketing voor op de impact van de Nieuwe Economie op organisaties.

Electronic Business as Usual begint om 13.00 uur met een ontvangst door dagvoorzitter mr. Bibi de Vries, Tweede Kamerlid en lid van het fractiebestuur voor de VVD. Daarna komen de verschillende sprekers aan het woord (zie bijlage).

Bijlage

De volgende specialisten komen tijdens het seminar Electronic Business as Usual aan het woord:
· Arko van Brakel, mede-oprichter en -directeur van puntEDU b.v., Instituut voor Interactieve media. Hij is tevens mede-oprichter van Jamby b.v., een organisatie die applicaties ontwikkelt voor interactieve breedband-tv en van de Knowledge Farm, een non-profit organisatie die optreedt als onafhankelijk platform voor kennisuitwisseling op het gebied van Intellectual Capital. Van Brakel behandelt onder de titel 'De impact van de Nieuwe Economie op organisaties' de achterblijvende regelgeving voor elektronisch zakendoen en de controle op deze regelgeving. Ook de regelgevers zelf komen aan bod en de invloed van individualisering op administratieve organisaties.
· Bert Laman, vennoot van Paardekooper & Hoffman, BTW-specialist en voorzitter van Value Added Tax Group van Moores Rowland International. Hij zal een toelichting geven op de BTW-gevolgen van het aan- en verkopen van goederen en leveren van diensten via Internet, de BTW-plicht voor Internet-transacties in het buitenland en de voor- en nadelen hiervan.
· Ashu Mathura, consultant interactieve marketing bij MVLG e-business consultants. Mathura spreekt over de toepassing van e-commerce in een organisatie, segmentatiemethoden, incentive marketing, e-mail marketing en spamming.
· Ad van Tatenhove, vennoot van Paardekooper & Hoffman en Internationaal fiscalist die werkt in het e-commerce kernteam. Hij spreekt onder de titel 'Spin in het Web' over fiscale planning en Internet. Hij geeft een toelichting op de ruimere uitleg van bestaande fiscale regels en de rol van de fiscus hierbij. Hij bespreekt de risico's van dubbele heffing, de kansen op belastingbesparing en de mogelijkheden om met behulp van wereldwijde planning voor e-commerce het bedrijfsresultaat te optimaliseren. Babiche Westerbrink, oprichter van het juridisch adviesbureau @Law Legal Advisers en auteur van het boek 'Juridische aspecten van het Internet'. Zij heeft op het gebied van Internet wetenschappelijk onderzoek gedaan aan het Instituut voor Informatierecht. Zij zet onder de titel 'E-commerce in juridisch perspectief' de wetgeving voor de elektronische snelweg op een rij en spreekt onder andere over merkenrecht op keywords, over privacy, de EG-richtlijn E-Commerce, auteursrecht en databankenrecht.

PuntEDU
PuntEDU is opgericht naar aanleiding van de groeiende vraag naar trainingen voor gebruikers en beheerders van interactieve media. PuntEDU helpt organisaties bij het maken van de 'interactieve denkslag'. De opleidingsvisie van puntEDU is gebaseerd op de succesvolle integratie van interactieve media binnen organisaties. Naast trainingen worden er ook regelmatig workshops en klankbordsessies gehouden.

Oprichters zijn Arko van Brakel, mede-oprichter van EuroNet Internet; José Deckers, die werkzaam was bij diverse particuliere opleidingsinstituten en Arent van 't Spijker, oprichter en eigenaar van het webdesignbureau Net//Succes. Op dit moment werken er elf mensen bij puntEDU. Daarnaast werkt puntEDU samen met een groot team van gespecialiseerde freelance trainers op het gebied van interactieve media en marketing.

Paardekooper & Hoffman
Paardekooper & Hoffman is een maatschap van accountants, belastingadviseurs, juridische en management-consultants, die in ons land behoort tot de top-10 in de branche. Paardekooper & Hoffman is aangesloten bij MRI, Moores Rowland International, een wereldwijd netwerk van onafhankelijke financieel adviseurs, organisatieadviseurs, accountants en belastingadviseurs. Paardekooper & Hoffman erkent het belang van E-Commerce en ondersteunt haar cliënten vanuit de visie dat E-Commerce een geaccepteerde vorm van zakendoen wordt. Alle relevante kennis van de vakgebieden van Paardekooper & Hoffman is derhalve gebundeld. Juristen, accountants, fiscalisten, ICT- en organisatieadviseurs werken nauw samen, ieder vanuit hun eigen vakgebied.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie