Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veertig jaar Eindhovens studentenleven in boekvorm

Datum nieuwsfeit: 09-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

9 december 1999

Bijzonder boek van TU Eindhoven
Veertig jaar Eindhovens studentenleven in boekvorm

De Technische Universiteit Eindhoven heeft juist voor de eeuwwisseling een bijzonder boek uitgebracht. Het gaat om het goed gedocumenteerde, rijk geïllustreerde boek met als titel 'Student in Eindhoven: de geschiedenis van het Eindhovens studentenleven 1957-2000'. Voor zover bekend is het de eerste keer dat in ons land een dergelijk compleet werk over het studentenleven in één stad verschijnt.

Het boek 'Student in Eindhoven' belicht allerlei aspecten van het studentenleven vanaf de start van de TU Eindhoven eind jaren vijftig tot nu toe. De studentengezelligheids-verenigingen, de
TUE-studieverenigingen en de talloze studentenverenigingen op het gebied van cultuur en sport komen aan bod. Maar ook het politiek en geestelijk leven, Studium Generale en de studenten-voorzieningen worden onder de loep genomen. En bovendien is geprobeerd om te achterhalen wat er nu zo typisch Eindhovens aan het studentenleven is. Is Eindhoven wel een studentenstad te noemen?

Uiteenlopende bronnen
Auteur van het boek is onderzoeker dr. Hans Schippers van de faculteit Technologie Management van de TUE. Hij is een van de medewerkers van prof.dr.ir. Harry Lintsen van de groep Geschiedenis van de techniek. Schippers raadpleegde de meest uiteenlopende bronnen om het ontstaan en de ontwikkeling van vele Eindhovense studentenverenigingen op papier te krijgen. Een speciale redactiecommissie onder leiding van oud-rector magnificus prof.dr. Jack van Lint begeleidde hem en haalde uit allerlei archieven en oude schoenendozen zo'n driehonderd foto's vandaan om de ruim veertig jaar Eindhovens studentenleven ook uitgebreid in beeld te brengen.

Divers studentenleven
Het boek maakt duidelijk dat het studentenleven in Eindhoven zeer divers en enigszins versnipperd is. In de meer traditionele Nederlandse studentensteden zoals Leiden, Delft en Utrecht hebben de studentengezelligheidsverenigingen het studentenleven altijd zwaar bepaald. In de 'nieuwere' studentensteden zoals Enschede, Maastricht en ook Eindhoven is die dominantie veel minder. De drie Eindhovense studentengezelligheidsverenigingen, het Eindhovens Studenten Corps, SSRE en Demos, hebben vrijwel vanaf de begintijd nogal wat 'concurrentie' gehad van de vele andere studentenclubs. Bovendien bestonden ze nog maar nauwelijks of kregen ze de
democratiseringsbeweging van eind jaren zestig, begin jaren zeventig over zich heen. Nog voordat ze een stevige basis hadden kunnen opbouwen, kregen ze scherpe kritiek op hun 'wereldvreemde' functioneren en ontgroeningspraktijken. Pas in de jaren tachtig grepen de studenten terug naar oude tradities en klommen de ledenaantallen van de Eindhovense studentengezelligheidsverenigingen weer uit het dal, maar hun positie bleef marginaal. Minstens zoveel studenten kozen voor een lidmaatschap van bijvoorbeeld een sport- of studievereniging. In het boek 'Student in Eindhoven' wordt dan ook gesproken over het Eindhovens studentenleven als meerstromenland. Zowel op het gebied van de gezelligheid, als de sport, de studie en de cultuur heeft de Eindhovense student het voor het kiezen. En de talloze verenigingen doen hun uiterste best om de studenten te behagen.

Eindhoven studentenstad?
Eindhoven heeft een universiteit en hogeschool, maar is al met al geen uitgesproken studentenstad te noemen. Er is een uiterst actief studentenleven, maar veel daarvan speelt zich 'binnenskamers' af. De Bunker aan de Kennedylaan is bijvoorbeeld zo'n studentencomplex waar veel clubs hun domicilie hadden de afgelopen decennia. De Eindhovense inwoners merken eigenlijk alleen wat van de Eindhovense studenten tijdens speciale festiviteiten. Neem bijvoorbeeld de Introperiode in augustus, het Virusfestival in juni of het Spaanse
straatmuziekfestival van de studentenmuziekgroep Tuna Ciudad de Luz. De afgelopen jaren proberen zowel de gemeente als de TUE overigens om dat Eindhoven-Studentenstad-gevoel meer inhoud te geven.
Het idee voor het boek werd een jaar of vier geleden al geboren. In het najaar van 1996 kwam een aantal reünisten van het Eindhovens Studenten Corps op het idee om bij het achtste lustrum van de vereniging een kroniek uit te brengen waarin de geschiedenis van het ESC werd beschreven. Toenmalig rector magnificus prof.dr. Jack van Lint werd om hulp en advies gevraagd. Op een gegeven moment ontstond het plan om een uitgebreide historische studie te verrichten naar het totale Eindhovense studentenleven vanaf de start van de TUE tot aan het jaar 2000. Onderzoeker en schrijver dr. Hans Schippers heeft twee jaar, gesteund door de redactiecommissie, aan deze opdracht gewerkt. Het boek 'Student in Eindhoven: de geschiedenis van het Eindhovens studentenleven 1957-2000' telt 176 pagina's en bijna driehonderd foto's. Het boek is voor 29,50 te koop bij de TUE-boekhandel, boekhandel Van Piere en de VVV Eindhoven.


Voor meer informatie over het boek 'Studentenleven in Eindhoven' Hans Schippers, telefoon 040 - 247 5955 e-mail:
(j.l.schippers@tm.tue.nl)
voor algemene informatie:
Cees van Keulen, mediavoorlichter TUE, telefoon 040 - 247 4061 e-mail: (c.t.f.v.keulen@tue.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie