Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belastingverdrag Belgie kluistert grensarbeider 'e'en baan

Datum nieuwsfeit: 09-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

Belastingverdrag met België kluistert grensarbeider aan dezelf

Grensarbeiders met een flexibel contract of grensarbeiders die vaak van baan wisselen, dreigen de dupe te worden van het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en België. De FNV vindt het weliswaar een goede zaak dat grensarbeiders door de Nederlandse Staat gecompenseerd worden voor de financiële nadelen van het nieuwe belastingregime, maar betreurt het dat de regeling stopt zodra de grensarbeider van baan verandert. Vooral voor grensarbeiders met een flexibel contract dreigt een fors inkomensverlies wanneer zij van baan veranderen.

Aanleiding voor de zorgen van de FNV is het conceptakkoord tussen Nederland en België over een nieuw belastingverdrag. Volgens het verdrag moeten de 5500 arbeiders die in Nederland wonen, maar in de Belgische grensregio werkzaam zijn, belastingen en premies gaan betalen aan de Belgische staat. Nu betaalt deze groep nog belastingen en premies in Nederland.

Door verschillen in aftrekposten en premieheffing kan het belastingverdrag tot een fors lager inkomen leiden. Staatssecretaris Vermeend van Financiën wil met compensatieregelingen voorkomen dat een Nederlandse grensarbeider er in fiscaal opzicht bekaaid vanaf komt. De FNV vindt het echter niet correct dat deze compensatieregeling stopt op het moment dat de grensarbeider van baan wisselt. Vooral werknemers met een flexibel contract en grensarbeiders die vaak van baan wisselen lopen daardoor het risico er financieel op achteruit te gaan.

De FNV is verbaasd dat zij pas na afloop van de onderhandelingen met België zitting mag nemen in een Commissie Grensarbeid die gaat adviseren over de problematiek. Vermeend had eerder toegezegd deze commissie juist vóór de afronding van de onderhandelingen in te stellen. De FNV gaat er vanuit dat de staatssecretaris de commissie snel zal instellen zodat er meer inzicht komt in de inkomensgevolgen van het belastingverdrag. Naast de uitwerking van de compensatieregeling zal de FNV speciaal aandacht vragen voor knelpunten die grensarbeiders op andere terreinen ervaren. Ook daarvan hoopt de FNV dat deze met voortvarendheid worden aangepakt.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Ditte Papousek: 020 581 6551 / 06 20448676 Richard Gielen: 020 581 6556 / 06 26492693

09 dec 99 08:51

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie