Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG: Verbetering werking democratie

Datum nieuwsfeit: 09-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

9 december 1999
Promotie

Jurist pleit voor afschaffing partijdwang ter verbetering werking democratie

"Tegenstanders van het referendum menen dat het referendum strijdig is met ons politiek systeem van representatie. Dit is echter niet juist. Het correctief wetgevend referendum is slechts een representatie door een ander orgaan. Er is dan ook geen reden om het op deze grond af te wijzen." Dit stelt de jurist H.G. Hoogers naar aanleiding van zijn proefschrift. Hierin onderzoekt hij de theoretische fundering van de politieke representatie. Hij doet dit aan de hand van een reconstructie van het debat dat daarover in West-Europa eeuwenlang gevoerd is, en dat ten grondslag ligt aan ons huidige politiek systeem. Hoogers beoogt met zijn proefschrift een stevig fundament te leggen voor discussies over de toekomst van de representatieve democratie. Tevens doet hij op grond van zijn onderzoek suggesties om de werking van onze democratie te verbeteren.

Eén van de centrale problemen in het representatieve stelsel is de verhouding tussen het volk en het parlement. Het parlement moet het volk representeren, maar hoé moet ze dat doen? Om hierin duidelijkheid te scheppen vergelijkt Hoogers politieke representatie met systemen van esthetische en theologische representatie. De representatie van het volk door het parlement kan men volgens hem vergelijken met de representatie van zonnebloemen door een schilderij ervan, of met de aanwezigheid van Christus tijdens de eucharistieviering door de wijn en het brood. De wil van het volk, op zich een zeer abstract gegeven, zichtbaar gemaakt in het parlement.

Hoogers concludeert dat de theoretische grondslag van de representatieve democratie in de loop der tijd ondergraven is, mede door het ontstaan van politieke partijen. Volksvertegenwoordigers worden geacht het gehele volk te representeren, terwijl partijleden slechts deelbelangen vertegenwoordigen. Politici zouden daarom volgens hem individueel hun keuzes moeten kunnen maken die zij in het algemeen belang achten. "Partijdwang staat de vrije discussie in de weg. Ik pleit ervoor dat in de Nederlandse grondwet wordt vastgelegd dat een parlementariër tijdens het stemmen niet gedwongen kan worden zich te houden aan de opvattingen van zijn partij. Een dergelijk recht is bijvoorbeeld al opgenomen in de grondwet van Brandenburg", aldus Hoogers.

Hoogers (Purmerend, 1970) studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Staatsrecht en Internationaal recht van de RUG, binnen de onderzoekschool Centrum voor Recht, Bestuur en Samenleving.

Datum en tijd

donderdag 9 december 1999, 16.00 uur

Promovendus

H.G. Hoogers, tel. (050)363 56 68, fax (050)363 56 70 (werk)

Proefschrift

De verbeelding van het souvereine. Een onderzoek naar de theoretische grondslagen van politieke representatie

Handelsuitgave

Kluwer, Deventer, ISBN 90 268 3566 3, f 89,-

Promotores

prof.mr. D.J. Elzinga, prof.dr. Th.J.M. Mertens

Faculteit

rechtsgeleerdheid

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie