Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benoemingen Rijksuniversiteit Groningen

Datum nieuwsfeit: 09-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

9 december 1999
Personalia

Benoemingen Rijksuniversiteit Groningen

Rice hoogleraar Materiaalwetenschappen

Michael J. Rice (Cowes, Isle of Wight, 1940) is benoemd tot hoogleraar Materiaalweten-schappen binnen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Rice is de eerste hoogleraar op de Dekker-Jellinek Chair of Materials Science. Deze leerstoel is onlangs ingesteld als eerbetoon aan wijlen de hoogleraren dr. A.J. Dekker (vaste stof fysica) en dr. F. Jellinek (anorganische chemie), die aan de wieg stonden van het materialenonderzoek in Groningen. Hun inzet leidde uiteindelijk tot de selectie van de toponderzoekschool Materials Science Centre + (MSC+). Rice studeerde natuurkunde aan het Queen Mary College in London, hij promoveerde aldaar in 1965. Vervolgens was hij enige tijd werkzaam in London, New York en Baden. Sinds 1974 is hij als wetenschapper verbonden aan het Xerox Webster Research Center in de Verenigde Staten. In 1996 kreeg hij de Alexander von Humboldt prijs voor onderzoek in de vaste stof fysica uitgereikt. Rice is een internationaal vermaard onderzoeker en zal het theoretische deel van het MSC+ erg ten goede komen.

Noot voor de pers

Nadere informatie bij prof.dr. M.J. Rice, tel. (050)363 47 84 (werk), e-mail (m.j.rice@phys.rug.nl)

Benoeming

Herndl hoogleraar Biologische oceanografie

Gerhard J. Herndl (St. Pölten (Oostenrijk, 1956) is benoemd tot hoogleraar Biologische oceanografie binnen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Hij studeerde biologie aan de universiteit van Wenen en promoveerde daar in 1982 op een proefschrift getiteld The ecophysiology of the intertidal sea anemone Actinia equina. Aansluitend was hij aan de Weense universiteit en aan de Scripps Institution in La Jolla (VS) verbonden. In 1997 werd hij benoemd tot hoofd van de afdeling Biologische oceanografie van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Zee (NIOZ) te Texel. Herndl deed uitgebreide onderwijservaring op aan de universiteit van Wenen. Zijn onderzoek is gericht op de rol van bacterieplankton . Hij heeft ruim 60 artikelen in vooraanstaande tijdschriften op zijn naam staan. De benoeming van Herndl is een zogenaamde nul-benoeming. Dat betekent, dat hij zijn hoofdbetrekking bij het NIOZ houdt en in Groningen een cursus Mariene Ecosystemen verzorgt, studenten uit Groningen bij het NIOZ intensief begeleidt en zowel op het NIOZ als in Groningen en Haren promovendie begeleidt. De mariene biologie is een sterk in belang toegenomen groep binnen de Groningse biologie. De RUG verzorgt de enige volwaardige opleiding in Nederland op dit terrein. Met deze benoeming wordt de strategische alliantie tussen de RUG en het NIOZ versterkt.

Noot voor de pers

Nadere informatie bij prof.dr. G.J. Herndl, tel. (0222)36 95 07, e-mail (herndl@nioz.nl) (werk)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie