Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenbond: Huisartsen te makkelijk met recepten

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Huisartsen schrijven te snel en makkelijk recepten uit

Praktijkproef Consumentenbond toont probleem duidelijk aan Huisartsen schrijven te snel en makkelijk receptjes uit. Twintig van de 26 huisartsen deden dat bij een voor hen onbekende patiënt, die zich met een maagklacht tot hen wendde. De klacht was overigens onschuldig en noodzaakt niet direct tot een medicijn. Toch schreven de artsen met verbluffend gemak een receptje uit. En dat terwijl er juist over maagmiddelen veel discussie is, omdat sommige ervan tot de dure 'hardlopers' onder de geneesmiddelen behoren. Dit blijkt uit een praktijkproef van de Consumentenbond, waarvan de eerste resultaten te lezen zijn in het vandaag verschenen zevende nummer van de Nieuwsbrief Gezond.

In augustus en september belde de Consumentenbond 40 huisartsen in het hele land met als verzonnen klacht: last van zuur in de maagstreek; hinderlijk, maar niet ernstig, en geen buikpijn. Bij 26 artsen kon de bond terecht; de overige waren op vakantie, die dag onbereikbaar, of ze hadden het gewoon te druk om ons aan te horen. In 14 gevallen werd de klacht telefonisch afgehandeld, waarvan elf keer geheel door de assistente. Daarvan kregen de proefpersonen achtmaal een recept (6 x Ranitidine, 1 x Zantac en 1 x Antagel). In de twaalf overige gevallen moesten ze langskomen. Dat deden ze, en alle twaalf keer kregen ze een recept mee (4 x Zantac, 2 x Ranitidine, 4 x Antagel, 1 x Tagamet en 1 x Losec). De proefpersonen hadden daar overigens niet om gevraagd. In totaal kregen ze twintig keer een recept; de zes artsen of hun assistenten die dit niet deden, verwezen naar de apotheek (advies: Regla of Maalox) of adviseerden een huismiddeltje.

De laatsten deden het eigenlijk 't beste. Zeker bij een eenvoudige klacht als die van de proefpersonen van de Consumentenbond, is 'zwaar geschut' als Losec in eerste instantie helemaal niet nodig. Lichte middelen die alleen het maagzuur neutraliseren, zoals Antagel, Maalox en Regla, zijn dan de beste keus, of helemaal geen medicijnen, maar alleen verstandige leefregels, zoals staak roken, beperk alcohol, eet wat minder, en vermijd gerechten waar je niet goed tegen kunt. Dat is ook wat de medische (NHG)-standaard als eerste keus adviseert. Bovendien beperkt terughoudend voorschrijven door de huisarts kosten. Juist maagzuurremmers als Zantac en Losec behoren tot de 'dure jongens', en juist over maagzuurremmers bestaat al flink wat discussie of deze niet te vaak, te veel en te snel worden voorgeschreven. Het onderzoek van de Consumentenbond bevestigt die indruk.

De huisartsen werden niet alleen gebeld over maagklachten. Ook over diarree, bijholtenontsteking en overspannenheid legde de Consumentenbond hen gefingeerde klachten voor. De resultaten daarvan worden gepubliceerd in de Consumentengids van januari 2000, die volgende week verschijnt, en in het volgende week verschijnende nummer van het vaktijdschrift Medisch Contact.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie