Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haags verdrag bescherming van meerderjarigen ondertekend

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

RIJKSMINISTERRAAD: Haags verdrag internationale ..............

Ministerie van Justitie
Persbericht Rijksministerraad
10 december 1999

HAAGS VERDRAG INZAKE DE INTERNATIONALE BESCHERMING VAN MEERDERJARIGEN

WORDT VOOR HET KONINKRIJK ONDERTEKEND

De rijksministerraad heeft ingestemd met de ondertekening, voor het gehele Koninkrijk, van het op 2 oktober 1999 te Den Haag gereed gekomen Verdrag inzake de internationale bescherming van meerderjarigen.
Het verdrag bevat een regeling van de internationale bevoegdheid van autoriteiten om maatregelen ter bescherming van een meerderjarige te nemen (bijvoorbeeld de maatregel van mentorschap, bewind over het vermogen van de meerderjarige of curatele) en het recht dat op dergelijke maatregelen van toepassing is. Uitgangspunt is dat de autoriteiten van de verdragsstaat waar de meerderjarige zijn gewone verblijfplaats heeft bevoegd zijn en dat die autoriteiten hun eigen recht toepassen. Het verdrag regelt voorts de erkenning en de tenuitvoerlegging van de in een verdragsstaat genomen beschermende maatregelen in andere verdragsstaten. Verder is een regeling opgenomen van het recht dat van toepassing is op de volmacht die door een meerderjarige kan worden gegeven in verband met zijn vertegenwoordiging ingeval hij niet langer in staat mocht zijn om zijn eigen belangen te behartigen.
Het verdrag voorziet in internationale samenwerking van instanties die betrokken zijn bij maatregelen ter bescherming van meerderjarigen en in de aanwijzing van centrale autoriteiten die onder meer belast zijn met het tot stand brengen van een goede communicatie tussen die instanties.
Wetsvoorstellen in verband met de goedkeuring en de uitvoering van het verdrag zullen zo spoedig mogelijk worden ingediend.

RVD, 10.12.1999

10 dec 99 14:54

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie