Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Patiënt wil deskundige en openhartige huisarts

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Patiënt wil een deskundige en openhartige huisarts

10 december 1999

Huisartsen moeten vóór alles deskundig zijn. Daarover zijn bevolking en huisartsen het volkomen eens. Vertrouwen staat direct daarachter. Dit spoort met de wens van de overgrote meerderheid van de huisartsen om een echte vertrouwenspersoon te zijn voor hun patiënten. Daarnaast zijn openheid tegenover de patiënten en het met raad en daad terzijde staan van patiënten die verder de tweede lijn in gaan, hoog op het verlanglijstje van de Nederlandse bevolking. Die gang naar de tweede lijn maakt men liever via de huisarts dan rechtstreeks. Goede communicatie met de huisarts noemt vrijwel iedereen belangrijk, primair om daardoor een passend antwoord op de hulpvraag te krijgen en om zich serieus genomen te voelen.

Dit zijn enkele uitslagen van een NIPO-enquête over de ideale huisarts(-patiënt relatie), uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Ook de huisartsen zijn geënquêteerd. Hen werd zowel naar hun eigen mening als naar hun verwachting over wat de bevolking zou antwoorden, gevraagd.

Wederzijds vertrouwen
Nederlanders hebben behoefte aan een huisarts die zij in vertrouwen kunnen nemen. Dat geldt het meest voor psychische problemen (78%), gevolgd door seksuele problemen (59%), verslavingsproblematiek (56%), gezins- (51%), werk- (48%) en relatieproblemen (41%). Een buiten-echtelijke relatie zouden zij echter verzwijgen. Een ruime meerderheid van de patiënten vertrouwt er van hun kant op dat hun huisarts volledig open kaart tegenover hen speelt. Ook zegt een overgrote meerderheid (85%) dat de huisarts zich vooral niet geremd moet voelen zaken - ongevraagd - aan de orde te stellen. Dat geldt zowel voor stoppen met roken, voor een te hoog alcoholgebruik of lichaamsgewicht als voor het vermoeden van mishandeling. Zelfs over het opvoeden van de kinderen, dat het laagste scoorde, mag de huisarts van ruim 40% van de bevolking ongevraagd beginnen. Huisartsen hadden de acceptatie van hun ongevraagde opmerkingen of adviezen veel lager ingeschat. Jongeren zijn overigens iets minder gediend van ongevraagde adviezen dan ouderen.

Geen bittere pil
De invloed van de huisarts op het medicijngebruik is groot. Voor negen van de tien Nederlanders (91%) is de mening van de huisarts over het al dan niet voorschrijven van een geneesmiddel doorslaggevend. Goede uitleg is belangrijker dan een recept, zeggen driekwart (73%) van de Nederlanders en bijna alle (94%) huisartsen. Bijna 80 % accepteert het wanneer de huisarts een beproefd geneesmiddel prefereert boven een nieuw.
Slechts 15% van de mensen vindt dat hun vraag om antibiotica of slaapmiddelen meestal of altijd gehonoreerd moet worden. Heel wat minder dan de huisartsen dachten, want die hadden het idee dat 77% de neiging heeft door te drukken.
60% van de Nederlanders vindt het acceptabel dat de huisartsen de kosten van medicijnen ter sprake brengen. Deze houden zich in omdat zij menen dat slechts een kwart van de patiënten dat 'op prijs stelt'. Ten onrechte dus.
Hoe strikt is het beroepsgeheim?
Het beroepsgeheim is heilig. Toch vindt driekwart van de Nederlanders het vermijden van gezondheidsrisico's voor anderen onder bepaalde omstandigheden zeker of waarschijnlijk belangrijker dan het recht van de patiënt op geheimhouding. En de huisartsen sluiten zich daar bij aan. Voor beide groepen geldt dat 7% dit nooit aanvaardbaar vindt.

Rokende ouders ergeren huisartsen
De grootste ergernis van huisartsen zijn ouders die roken in het bijzijn van een astmatisch kind en mannen die hun dierbaren slaan. Huisartsen ergeren zich tijdens visites aan situaties waarin een zieke ouder verzorging nodig heeft, maar het gezin TV blijft kijken en aan honden die niet even worden weggehouden....

Voorkomen is beter....
Sommige ziektekostenverzekeraars hebben het in hun pakket, een jaarlijks medisch onderzoek. 60% van de bevolking onderschrijft de stelling `Een jaarlijks medisch onderzoek geeft mensen zekerheid over hun gezondheid'. Huisartsen zien daar echter niets in. Slechts 3% gelooft in de waarde van zo'n onderzoek.
Opmerkelijk is verder dat driekwart van de Nederlanders instemt met de stelling 'Beter duizend mensen voor niets onderzocht dan bij één persoon iets ernstigs over het hoofd gezien'. Ook hier ziet 80% van de huisartsen dat anders.

Geld speelt geen rol
'Iedereen heeft recht op elke medische behandeling, ongeacht wat deze kost'. Deze stelling drijft Nederlanders en huisartsen het meest uiteen. 80% van de bevolking vindt dat elke prijs betaald dient te worden als het gaat om gezondheid. Eenzelfde percentage van de huisartsen (79%) kan zich in deze stelling juist niet in vinden.

Andere opmerkelijke uitkomsten in vogelvlucht:
Tweederde (66%) van de huisartsen gaat ervan uit dat de mensen vooral een aardige huisarts willen. Maar slechts één op de drie Nederlanders (32%) geeft aan dit belangrijk te vinden. Men wil primair een vaardige dokter, en als die ook aardig is, is dat meegenomen.

Gezondheid is een subjectief gegeven. Negen van de tien Nederlanders voelt zich zeer of tamelijk gezond (89%). Dat geldt voor zowel jongeren als ouderen. De huisartsen hadden bij hun beantwoording kennelijk meer hun patiënten dan de bevolking op het oog. Zij menen dat 75% van de Nederlanders gezond is en dat 66% zou antwoorden zich gezond te voelen.

De sekse van de huisarts speelt geen grote rol: zeven op de tien Nederlanders heeft geen voorkeur voor een vrouwelijke of mannelijke huisarts. De leeftijd is ook niet zo belangrijk; de helft van de ondervraagden maakt het niet uit. D helft van de jongeren wil een huisarts die jonger is dan 45 jaar.

Eerlijk duurt het langst. Nederlanders nemen er genoegen mee (86%) als een huisarts een gemaakte fout erkent en er zijn excuses voor aanbiedt.

Goed gebekt. Meer dan huisartsen verwachten (53%) zeggen patiënten het wanneer ze de huisarts niet goed begrijpen (87%). De helft van de huisartsen (53%) vindt het vak er leuker op geworden nu veel patiënten mondiger geworden zijn.

Naar de specialist. 84% van de Nederlanders wil met de huisarts overleggen over wat de specialist heeft voorgesteld. 95% wil dat de huisarts op de hoogte blijft van wat er met de patiënt tijdens diens verblijf in de tweede lijn gebeurt.

Koopavond. Weinig huisartsen zijn bereid de verruiming van winkelsluitingstijden te volgen en een avondspreekuur te gaan houden. Vier van de vijf huisartsen (79%) wil dit zo lang mogelijk tegenhouden.

De resultaten van het NIPO-onderzoek 'De ideale huisarts-patiënt-relatie' zijn bekend gemaakt tijdens het symposium 'Zegt het voort - de belofte van de huisartsgeneeskunde' dat het Nederlands Huisartsen Genootschap op woensdag 15 december j.l. in de Domus Medica te Utrecht heeft georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van zijn directeur drs. Hans P.M. van der Voort.

Enige relativering ten aanzien van deze enquêteresultaten is wellicht op zijn plaats.
Burgers zónder klachten achter hun PC antwoorden wellicht anders, dan zij zich als patiënt mét klachten in de spreekkamer zullen gedragen. En de huisartsen hadden bij hun beantwoording waarschijnlijk vooral hun patiënten op het oog en niet de bevolking als geheel.

© copyright NHG 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...