Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inflatie in november 2,2 procent

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Inflatie in november 2,2 procent

In november 1999 is de inflatie uitgekomen op 2,2 procent. Dit blijkt uit de consumentenprijsindexcijfers van het CBS. De inflatie in november is gelijk aan het gemiddelde in de eerste 10 maanden van dit jaar. Tussen oktober en november zijn de prijzen gemiddeld 0,1 procent gestegen. Autobrandstoffen en verse groenten werden duurder.

Inflatie stabiel
De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van de overeenkomstige maand in het voorgaande jaar. Tussen november 1998 en november van dit jaar stegen de prijzen gemiddeld met 2,2 procent. Deze uitkomst is 0,1 procentpunt hoger dan in oktober, maar even hoog als het gemiddelde in de eerste tien maanden van dit jaar. De lichte stijging van de inflatie ten opzichte van oktober is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen.

Afgeleide consumentenprijsindex
In de afgeleide consumentenprijsindex van het CBS is het effect van veranderingen in de tarieven van de kostprijsverhogende (zgn. indirecte) belastingen en consumptiegebonden belastingen uit de prijsontwikkeling geëlimineerd. De afgeleide index was in november 0,1 procent hoger dan in oktober en 1,7 procent hoger dan in november vorig jaar. Van de totale inflatie van 2,2 procent kan dus ongeveer een half procent worden toegeschreven aan de beide genoemde categorieën van belastingen.

Prijzen tussen oktober en november iets gestegen
Gemiddeld zijn de consumentenprijzen tussen oktober en november 0,1 procent gestegen. Ten gevolge van de hoge wereldmarktprijzen van ruwe olie gingen autobrandstoffen ook deze maand in prijs omhoog. Benzine was in november 12 procent duurder dan in november vorig jaar, dieselolie 21 procent. Verse groenten werden deze maand fors duurder, maar dat is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Ook margarine en frisdranken werden duurder. Aardappelen, vers fruit, vis en vakantieaccommodatie werden goedkoper.

Geharmoniseerde consumentenprijsindex
Het CBS stelt sinds maart 1997, naast de nationale consumenten-prijsindex, ten behoeve van de Europese Unie (EU) ook de geharmoniseerde consumentenprijsindex van Nederland samen. De geharmoniseerde index dient voor vergelijkingen binnen de Europese Unie, maar is minder geschikt om de nationale inflatie weer te geven. In oktober was de gemiddelde inflatie in 15 landen van de EU 1,3 procent. In de 11 landen van de Eurozone werd gemiddeld 1,4 procent inflatie gemeten. In oktober was de inflatie volgens de Europese maatstaf in Nederland 1,8 procent. In november is de inflatie in Nederland volgens de Europese maatstaf opgelopen naar 2,0 procent. Voor de andere Europese landen zijn nog geen uitkomsten over november beschikbaar.

Technische toelichting
De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit in 1995 gemiddeld werd aangeschaft door huishoudens in Nederland. De gemiddelde prijsverandering heeft betrekking op het consumptiepakket van alle huishoudens. De geharmoniseerde indices dienen speciaal voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie. Zie hiervoor ook de persmededeling 'Geharmoniseerde Index van Consumentenprijzen' van 7 maart 1997. Het belangrijkste verschil tussen de geharmoniseerde index en de nationale consumentenprijsindex betreft de consumptiepakketten waarop zij betrekking hebben. Wonen in een eigen huis (huurwaarde), consumptiegebonden belastingen (onroerendezaakbelasting, motorrijtuigenbelasting e.d.), uitgaven in het buitenland, contributies en collegegelden worden bijvoorbeeld wel meegenomen in de nationale index, maar niet in de geharmoniseerde. De consumentenprijsindex voor de monetaire unie (EURO-11, CPIMU) geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de 11 landen die met ingang van 1 januari 1999 meedoen in de Economische en Monetaire Unie. De EURO-15 geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer van de 15 lidstaten van de Europese Unie.

Volgende publicatie
De publicatie van de cijfers over december en de jaarcijfers over 1999 wordt, in afwijking van een eerder gepubliceerde planning, voorzien op 14 januari 2000.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie