Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Apotheekhoudende huisartsen opnieuw onder vuur

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Minister komt toezeggingen niet na: apotheekhoudende huisartsen opnieuw onder vuur

10 december 1999

De apotheekhoudende huisarts, en daarmee de huisartsenzorg op het platteland, wordt weer bedreigd. Na een jaar van beloften komt minister Borst haar toezeggingen naar deze groep niet na om actief mee te werken aan behoud van deze voorziening. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) roept daarom haar leden op de medewerking aan de door de minister gewenste 'scheiding van zorg en handel' op te schorten. Daarmee dreigen ook de meerjarenafspraken van de minister met de huisartsen op de tocht te komen staan. Dit kan gevolgen hebben voor de bereidheid die de huisartsen hebben getoond om haast te maken met het kostenbesparende elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen.

De apotheekhoudende huisartsen, op 9 december in Utrecht bijeen in een extra Ledenvergadering van de LHV, waren duidelijk: er is geen vertrouwen meer dat het ministerie van VWS de voorziening apotheekhoudende huisartsen wil behouden. Met een aantal nu getroffen financiële maatregelen in combinatie met het huisartsentekort dreigt de huisartsenzorg op het platteland in het gedrang te komen. Vertrekkende huisartsen zullen geen opvolgers meer vinden vanwege de onzekere toekomst van de apotheekhoudende praktijken.

Experimenten
Na sterke protesten tegen eerdere voornemens van een jaar geleden zegde minister Borst toe de voorziening apotheekhoudende huisarts veilig te willen stellen. In een overeenkomst tussen LHV, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS van juni werden daartoe afspraken gemaakt. Dit convenant werd gesloten met het oog op de meerjarenafspraken die de minister met verschillende beroepsgroepen wilde maken. Apotheekhoudende huisartsen zouden bescherming krijgen en als op zichzelf staande groep worden behandeld. Daartoe zouden zij moeten deelnemen aan een experiment om zorg en handel te scheiden. Dergelijke experimenten zijn van belang om de
geneesmiddelendistributie doelmatiger te laten verlopen en besparingen ten goede te laten komen aan de zorg. Afgelopen half jaar heeft de beroepsgroep, in samenwerking met regionale verzekeraars, gewerkt aan organisatorische modellen om dit tot stand te brengen. In ruil voor het inleveren van bonussen en kortingen zou het ministerie van VWS meewerken aan de totstandkoming van een kostendekkend farmaceutisch tarief. Uit een brief die namens de minister op 9 december aan de LHV is verzonden, valt op te maken dat zij deze toezeggingen niet wil nakomen. Tegelijkertijd constateert de LHV dat Zorgverzekeraars Nederland (de andere partij waarmee de overeenkomst is gesloten) niet de bereidheid heeft getoond de LHV te ondersteunen om een goede regeling voor apotheekhoudende huisartsen per 1 januari 2000 te realiseren.
Het bestuur van de LHV, gesteund door de apotheekhoudende Ledenvergadering, heeft de leden daarom opgeroepen de (kostenbesparende) initiatieven tot scheiding van zorg en handel op te schorten.

Meerjarenafspraken
De LHV kan niet anders concluderen dan dat het ministerie hiermee ook de meerjarenafspraken met de huisartsen op de tocht zet. Eén van de onderwerpen daarin is de invoering van een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) bij de huisartsen. Dit systeem moet tot een aanzienlijke kostenbesparing op de uitgaven van geneesmiddelen leiden. Zowel de 'commissie De Vries' als het rapport van de 'commissie Wijers' concludeerden onlangs dat het EVS van doorslaggevende betekenis is bij het realiseren van besparingen. Juist de apotheekhoudende huisartsen zijn met voortvarendheid begonnen met het EVS. De recente ontwikkelingen zullen de voortgang ernstig onder druk zetten.
Op donderdag 16 december zal de algemene Ledenvergadering van de LHV zich beraden op de ontstane situatie.

© copyright LHV 1999 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie