Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitspraak kort geding 042-gemeente nijmegen

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Uitspraak kort geding 042-gemeente nijmegen

Hedenochtend heeft de rechter uitspraak gedaan in het kort geding dat O42 heeft aangespannen tegen de Gemeente Nijmegen. O42 eiste daarin dat de Gemeente Nijmegen vrijwel onmiddellijk een bedrag van
100.000,- ter beschikking zou stellen om salarissen te kunnen uit betalen en een eventueel faillissement af te wenden. De rechter heeft deze eis afgewezen.

De rechtbank heeft O42 op alle punten in het ongelijk gesteld. Het college heeft in 1996 besloten tot een sanering van de schuld van O42. Het college heeft daarbij aangetekend dat ze bij afsluiting van de exploitatie aan de Oranjesingel een voorstel aan de gemeenteraad zou doen. "Het moet voor O42 volstrekt duidelijk zijn geweest dat het besluit van het college goedkeuring van de gemeenteraad behoefde." aldus het vonnis van de rechtbank. "Er is geen sprake van schending van het vertrouwensbeginsel en het daardoor plegen van een onrechtmatige daad door of namens de gemeente. Ook de door O42 aangevoerde stelling dat de gemeente het zorgvuldigheidsbeginsel zou hebben geschonden wordt verworpen (). Nu tevens vaststaat dat O42 geruime tijd nalatig is gebleven haar financiële gegevens aan het college te verstrekken, kan evenmin worden gezegd dat het college de gemeenteraad onjuist/onvoldoende heeft voorgelicht omtrent de te verwachten ontwikkeling van het negatieve vermogen van O42".

Ook vindt de rechtbank dat het college kan/mag terugkomen op haar besluit, gelet op de financiële gegevens van O42 en het ontbreken van een garantie dat een saneringsbijdrage van 250.000 gulden afdoende is.

De gemeente ziet de uitspraak als een bevestiging van de door haar ingeslagen weg naar een cultureel kwartier in een vernieuwde binnenstad. In het nieuwe Poortgebouw is het de bedoeling de activiteiten van Cinemariënburg en de functies van O42 onder te brengen. Daardoor ontstaat een gedifferentieerd aanbod van cinematografie en vernieuwend programma op het gebied van theater, muziek en gesproken woord in een spraakmakende accommodatie met een verrassende architectuur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie