Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak bij medaille-uitreiking door de CDS

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie

Toespraken

Medaille-uitreiking door de CDS

10-12-1999

Dames en Heren,

Mede namens de Minister van Defensie, de Staatssecretaris en de Bevelhebbers van de Krijgsmachtdelen, heet ik u van harte welkom bij de uitreiking van de herinneringsmedaille aan het personeel van het 12 Mechbat Regiment Van Heutsz en aan het personeel van het Nederlandse Contingentscommando.

Vandaag is het officiële einde van de uitzending van SFOR 6. De militairen ontvangen zo dadelijk de medaille voor deelname aan multinationale vredesoperaties en ook u - familie, partners en vrienden - zult delen in een blijk van waardering.

Enige maanden geleden reikte ik de medailles uit aan SFOR 5. Bij die gelegenheid heb ik aan uw voorgangers van het 17 Mechbat en hun Contingentscommando gezegd dat het succes van een eenheid niet alleen afhankelijk is van de gevechtskracht. Het welslagen van een uitzending is ook afhankelijk van al het personeel dat ook thuis in Nederland de operationele man of vrouw steunt. Dit geldt onverkort voor de mannen en vrouwen die vallen onder het 12 Mechbat en dit Contingentscommando. Maar vandaag wil ik hier het begrip "flexibiliteit" aan toevoegen.

Velen van u hebben in het recente verleden bewust de keus gemaakt om te dienen bij een luchtmobiel bataljon. Voor luchtmobiel optreden bent u opgeleid en getraind. Voordat u werd uitgezonden, heeft de Koninklijke landmacht u - tijdelijk - omgeschoold tot pantserinfanterist.
Tijdens uw uitzending in Bosnië heeft de krijgsmacht bovendien nog eens een beroep gedaan op talrijke andere kwaliteiten. U heeft geen gevechtspatrouille gereden, maar - zo zou je kunnen zeggen - in plaats daarvan heeft u een sociale patrouille uitgevoerd. U heeft bewezen te kunnen werken als een soldaat met diplomatieke gaven. Niet uw gevechtskracht, maar uw overredingskracht voerde de boventoon. Uw luchtmobiele basisopleiding is daarbij van groot belang geweest. Die wisselingen in opleiding en optreden hebben van u een grote mate van flexibiliteit gevraagd. U heeft getoond dat u die flexibiliteit bezit.
Eigenlijk is dat ook niet verwonderlijk als je kijkt naar de traditie van het Regiment Van Heutsz die u voortzet.
Reeds in 1898, ruim honderd jaar geleden werd het Regiment op Noord-Sumatra ingezet om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren en de economie te helpen opbouwen.
U doet met uw flexibel optreden dus recht aan het vertrouwde motto: "Het moet, dus het kan". U geeft daarbij tevens aan een waardig drager te zijn van de "Indianhead".

Zoals u weet, is flexibiliteit' ook een belangrijk aspect in de Defensienota, die de minister op 29 november heeft gepresenteerd. De 24 bataljons, waaruit de krijgsmacht in de naaste toekomst kan kiezen voor uitzending, kunnen afhankelijk van de opdracht op zeer gevarieerde wijze worden ingezet. Het is het doorzetten van een keuze die juist blijkt te zijn. Immers, ook nu al zien we Gele Rijders optreden als infanterist in Kosovo; en luchtdoelartilleristen en cavaleristen patrouilleren langs de bestandslijn op Cyprus. Om vooral niet te vergeten de luchtmobiele infanteristen, die in Bosnie druk bezig zijn het klimaat te creëren waar onder verschillende etnische groeperingen weer in vrede samen kunnen leven.

De Defensienota leert dat u gereed en geoefend moet zijn voor de primaire taak, maar dat u ook gereed moet zijn een andere opdracht te kunnen uitvoeren.
Op die wijze georganiseerd kunnen we dan aan een groot aantal verschillende operaties deel nemen en hoeven dan bij uitzendingen niet steeds terug te vallen op dezelfde eenheden.

Terug naar uw uitzending in Bosnië. Ik hoef u niet uit te leggen hoe het er in Bosnië toegaat. U hebt er zes maanden gewerkt en gewoond. U weet hoe lang het duurt voordat er weer sprake kan zijn van enig vertrouwen tussen de door de strijd uiteen gedreven bevolkingsgroepen. Onderling vertrouwen, dat is de basis voor de opbouw van het land. U heeft daar daadwerkelijk aan bijgedragen. Niet alleen door zaken als inspecties van opgeslagen munitie van de partijen, maar vooral op het gebied van civiel-militaire samenwerking. Ik heb dat met eigen ogen tijdens mijn bezoeken aan de Balkan mogen zien. Ook tijdens mijn laatste bezoek aan u. Door weersomstandigheden bleek het niet mogelijk de Nederlandse eenheden van SFOR 6 verder in het gebied te bezoeken. Er werd een alternatief programma gemaakt waarin ik een aantal plaatsen bezocht waar het bataljon hulpverleningsprogramma's ondersteunde. Praten, weliswaar via een tolk, met de lokale bevolking biedt een indringend beeld van de ontberingen die zij heeft geleden. Tegelijk geven die gesprekken een zeer goede indruk van het uitstekende werk dat door het bataljon is verricht.

U heeft mij toen ook naar de BILA-brug gebracht. Voorafgaande aan het bezoek aan die plek heeft u mij geïnformeerd over het belang van dat object. Ik moet u eerlijkheidshalve bekennen dat ik mij op dat moment een iets andere voorstelling had gemaakt van die locatie. Toen we daar aankwamen was mijn eerste indruk dat de brug niet zo heel erg groot was; maar vrijwel direct realiseerde ik mij dat de afmetingen van die brug van geen enkel belang zijn.
Het gaat immers om het proces van het scheppen van vertrouwen. U heeft ervoor gezorgd dat daar ter plaatse rivaliserende partijen weer bereid zijn gezamenlijk de handen ineen te slaan. Ik heb hier diep respect voor. Ik ben ervan overtuigd dat u nog lang en met terechte tevredenheid aan uw werk in Bosnië zult terugdenken.

In zijn algemeenheid moet ik vaststellen dat Bosnië de komende jaren nog veel steun zal moeten krijgen van de internationale gemeenschap. Uit recente cijfers blijkt dat naar schatting 600.000 vluchtelingen zijn teruggekeerd naar hun oorspronkelijke woonplaats. In vergelijking met de circa 2 miljoen mensen die hun geboortegrond hebben verlaten, blijkt hieruit dat er nog het nodige gedaan moet worden. De Regering onderkent het grote belang hiervan en is bereid daaraan een belangrijke bijdrage te blijven leveren. De Nederlandse krijgsmacht zal vanaf april volgend jaar haar inspanningen aan SFOR geleidelijk opvoeren en de activiteiten in Kosovo afbouwen. Onze huidige sterkte van circa 1000 Nederlandse militairen in Bosnië zal worden vergroot tot ongeveer 1700 personen. Nederland zal daarbij ook voor een bepaalde periode het bevel over de Multinational Division South-West gaan voeren.

Vandaag is het officiële einde van uw uitzending als SFOR 6. Wij sluiten dat af met de uitreiking van de Nederlandse herinneringsmedaille voor multinationale vredesoperaties. Een symbool voor uw betrokkenheid, inzet enthousiasme en professionaliteit. Met veel genoegen reik ik dan ook zo dadelijk deze medaille aan u uit.

Ik heb zo juist een beeld geschetst van uw professioneel en flexibel optreden. Daartoe zou u niet in staat zijn geweest zonder een goede ondersteuning. Ik bedoel daarmee zeer bewust de achterban. Partners, familie, vrienden en kennissen hebben ook een groot deel van de last van de uitzending gedragen. Zes maanden lang hebben zij hun man of vrouw, vader of moeder, zoon of dochter, vriend of vriendin gesteund. Maar dat niet alleen: bij terugkeer hebben zij begrip opgebracht voor uw verhalen, uw ervaringen en uw afwezigheid. Maar ook zij hebben hun ervaring en stille momenten gehad. Ook zij hebben, weliswaar thuis, uw steun gemist. Ik hoop dat zij dan ook deze periode goed zijn doorgekomen.
Namens het Thuisfrontcomité zal aan hen een verzilverd roosje worden uitgereikt als symbool van dank.

Dan wil ik nu overgaan tot het uitreiken van de medailles.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...