Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KPN verkrijgt meerderheidsaandeel in Duitse mobiele operator

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht - 9 december 1999

KPN VERKRIJGT 77.5% AANDEEL IN DUITSE MOBIELE OPERATOR E-PLUS

Belangrijke Europese positie door samenwerking met BellSouth

KPN neemt een belang van 77,5 procent in de derde mobiele operator in Duitsland E-Plus. KPN gaat een samenwerking aan met BellSouth die haar huidige 22,5 procent behoudt. De overname, waarmee een bedrag van EUR 18,7 miljard gemoeid is, brengt KPN Mobiel op een derde positie qua marktpotentieel in Europa.

De overname en de samenwerking met Bell South vormen een belangrijke stap in de mobiele strategie zoals KPN die recent tijdens Telecom '99 in Genève bekendgemaakt heeft. KPN krijgt hiermee een sterke positie op een van de meest attractieve Europese mobiele markten. Duitsland heeft, op een totale bevolking van 82 miljoen mensen, een verhoudingsgewijs laag aantal mobiele bellers. Waar in Europa gemiddeld 33 procent van de bevolking over een mobiele telefoon beschikt, is dat in Duitsland nog maar 23 procent. De Duitse markt voor mobiele telefoons kent daarmee het hoogste groeipotentieel van alle Europese markten.

Deze overname vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling die KPN momenteel doormaakt in de richting van een meer op groei en internationalisatie georiënteerd bedrijf. Op dit moment komt 40 % van de inkomsten van KPN uit IP/data en mobiele activiteiten. Na de transactie wordt dat 60%.

reacties van CEO's
Wim Dik, bestuursvoorzitter en CEO van KPN: "We hebben al eerder duidelijk gezegd dat we zo'n belangrijke positie kunnen bereiken door samen te werken met de juiste partner. We zijn ervan overtuigd dat we in Bell South een ervaren partner in moderne telecomdiensten gevonden hebben met een heldere kijk op nieuwe ontwikkelingen. Met hen zullen we in staat zijn onze groei op de mobiele Europese markten te versnellen."

BellSouth verklaarde dat het KPN als partner geselecteerd heeft omdat KPN gezamenlijke zeggenschap bood over E-plus en de optie om een belang te nemen in KPN of KPN Mobiel.
"KPN is een behendige, agressieve speler op de telecommarkt met verscheidene mobiele belangen in Europa, "verklaarde F. Duane Ackerman, voorzitter en CEO van BellSouth. "We gaan ervan uit dat de samenwerking succesvol zal zijn en extra kansen creëert voor BellSouth in Europa.

We hebben een aanvankelijke investering van ongeveer US$ 150 miljoen in E-Plus omgezet in een asset van US$ 7,8 miljard", zei F.Duane Ackerman, Voorzitter en CEO van BellSouth. "Dit is goed nieuws voor de aandeelhouders van BellSouth omdat we een waardevermeerdering hebben gecreëerd van US$ 5,4 miljard die nu niet is weerspiegeld in onze aandelenkoers".

de transactie
Bell South maakt gebruik van zijn 'right of first refusal' om 100% van de aandelen in E-Plus te kopen. KPN koopt een belang van 77,5% en betaalt hiervoor EUR 9,1 miljard cash. Behalve deze betaling bestaat de transactie uit de volgende onderdelen:
BellSouth behoudt 22,5% van de aandelen in E-Plus voor minimaal 18 en maximaal 48 maanden. Gedurende de tussenliggende periode heeft BellSouth twee opties:

1. Het belang te converteren in een aandelenbelang van rond 19 % in KPN (gebaseerd op het huidige aantal uitstaande aandelen);
2. Het belang te converteren in een gelijkwaardig belang in KPN Mobiel; een belang dat thans gewaardeerd wordt op ca. EUR 6,4 miljard. In het geval BellSouth ervoor kiest om een van deze opties niet uit te oefenen, kan het aandeelhouder in E-Plus blijven.

Om verdere expansie te versterken zal Bell South daarenboven een converteerbare lening van USD 3 miljard verstrekken aan KPN. Deze converteerbare lening geeft BellSouth recht op een verdere deelneming in KPN, die echter in totaal niet meer mag bedragen dan 24,9% van KPN's totale aandelenkapitaal. BellSouth krijgt geen zitting in de Raad van Commissarissen van KPN.

De transactie moet nog goedgekeurd worden door de toezichthoudende en mededingings-autoriteiten en zal naar verwachting begin 2000 worden afgerond.

gevolgen voor KPN
Zoals gebruikelijk bij grote acquisities in de mobiele sector ligt een verwatering van de winst per aandeel op de korte termijn in de rede maar na 2 à 3 jaar wordt een krachtige versnelling van de groei verwacht. Door de overname zal de omzetgroei van KPN in de komende drie jaar naar verwachting met 5 tot 7 extra procentpunten toenemen, en de jaarlijkse EBITDA-groei met 6 tot 8 extra procentpunten. KPN herbevestigt zijn eerder gepubliceerde voornemen om over 1999 en 2000 tenminste een gelijk dividend uit te keren als in 1998. Vanaf 2001 zet KPN in op een dividendbeleid waarbij wordt uitgegaan van een total return per aandeel van tenminste het niveau van het jaar 2000. Een beleid dat het nieuwe bedrijfsprofiel weerspiegelt.

financiering
De overname door KPN wordt gefinancierd met een overbruggingskrediet van EUR 13 miljard, waarvoor een consortium van internationale banken onder leiding van JP Morgan en ABNAMRO, inclusief Citibank, Dresdner Bank, ING Barings, Warburg Dillon Reed, volledig garant staat. Het overbruggingskrediet zal worden geherfinancierd door de voorgenomen beursgang van KPN Mobiel in het eerste half jaar van 2000, door het afstoten van bepaalde 'non-core' bedrijfsmiddelen en verder met vreemd vermogen.

over E-Plus
E-Plus is de derde mobiele operator in Duitsland. Met zo'n 3,5 miljoen klanten aan het eind van 1999 heeft E-Plus een marktaandeel van 16%. Het bedrijf exploiteert een landelijk GSM 1800-netwerk bestaande uit zo'n 7000 basisstations. Het hoofdkantoor staat in Düsseldorf. Er werken in totaal 3000 mensen. E-Plus realiseerde in 1998 een omzet van 1480 miljoen DM, 60% meer dan in 1997.

over Koninklijke KPN
KPN is het grootste telecombedrijf in Nederland. Het biedt een volledig pakket telecom- en ICT-diensten in eigen land en is zelfstandig of samen met partners actief in andere West- en Midden-Europese landen. KPN richt zich op groei in vier kernactiviteiten: mobiel, vaste telefonie, IP-/datadiensten, en Internet-, call center en mediadiensten. In Nederland heeft KPN 9 miljoen aansluitingen op het vaste net en is het marktleider in mobiele telefonie (3,6 miljoen klanten) en Internetdiensten. Via KPNQwest levert KPN IP-/datadiensten aan bedrijven en grootverbruikers in Europa. KPN heeft een marktkapitalisatie van ca. NLG 70 miljard en realiseerde over 1998 een omzet van NLG 17.719 miljoen en een netto resultaat van NLG 1.515 miljoen. De nettowinst over het eerste halfjaar van 1999 bedroeg NLG 918 miljoen, bij een totale bedrijfsomzet van NLG 8.849 miljoen. De winstprognose voor 1999 bedraagt ruim NLG 1,7 miljard.

Nu de Duitse operator E-Plus aan de alliantie wordt toegevoegd, wordt de nieuw gevormde dochter KPN Mobiel een grote pan-Europese mobiele operator met zo'n 8 miljoen klanten.
KPN's is op dit moment actief in: Nederland, Belgie (KPNOrange), Hongarije (Pannon), Oekraine (UMC), Bulgarije (Mobikom, overnameproces loopt nog) en Indonesie (Telkomsel).

over BellSouth
BellSouth is een communicatiebedrijf met een omzet van USD 25 miljard. Het levert diensten op het gebied van vaste telefonie, mobiele telefonie, kabel en digitale TV, reclame, en Internet- en dataverkeer aan meer dan 36 miljoen klanten in 20 landen over de hele wereld waaronder Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk, Israël, China, India, Singapore en enkele landen in Latijns Amerika: Argentinië, Brazilië, Chili, Ecuador, Panama, Peru, Nicaragua, Uruguay en Venezuela. Het verwacht mid-2000 diensten te gaan leveren in Guatemala.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...