Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie pamflet over migratie en toekomst

Datum nieuwsfeit: 10-12-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Aankondiging 07-12-'99

Presentatie

Vlucht naar voren!
een pamflet over migratie en toekomst

Op 10 december, de internationale dag van de rechten van de mens, presenteert het Autonoom Centrum (AC) een pamflet over migratie en toekomst, getiteld ‘Vlucht naar voren!’

Forens of nomade, op de vlucht of op vakantie, digitaal of achterop een veewagen: er zijn tegenwoordig meer mensen die de grens overtrekken dan ooit. Veel mensen reizen in vrijheid. Anderen reizen uit nood.

Meestal wordt over immigratie gesproken als over een probleem voor ons. De sleutelwoorden zijn uitsluiting, tegenhouden en beheersing. De discussie wordt vooral gevoerd door beleidsmakers en critici van dit beleid. ‘Vlucht naar voren!’ is een aanzet om het huidige debat over migratie open te breken.
Nederland verandert vanwege de toegenomen migratie. Overal werken mensen aan de samenleving die ontstaat met de komst van de nieuwe migranten. Het zijn mensen die van de toekomst houden, geen mensen die grenzen sluiten. Ze zijn nieuwsgierig naar de veranderingen. Die mensen willen wij met dit pamflet aanspreken. Verantwoordelijkheid voor de toekomst heeft iedereen. Een andere kijk op migratie begint bij onszelf en we moeten deze zelf in praktijk brengen.
‘Vlucht naar voren!’ is een ambitieuze en zoekende tekst. Uitgangspunt was na te denken over de samenleving van morgen, waarin nationale grenzen niet langer bestaan en mensen zich ontwikkelen tot wereldburgers die zelf het initiatief tot verandering nemen. Een afgerond geheel is het niet; het reikt ideeën aan, zonder de pretentie ze ook allemaal volledig uit te werken. Het probeert migratie en mensenrechten, economie en solidariteit met elkaar in verband te brengen, zonder pasklare antwoorden te bieden.

We hopen dat dit pamflet het begin zal zijn van een levendige discussie. In de media, in zelforganisaties, kerken, culturele kringen en werkgroepen. En op onze webpagina: http//:www.xs4all.nl/~ac
Het Autonoom Centrum is samen met anderen bezig op terreinen zoals film, muziek en theater, de inhoud van dit pamflet verder vorm te geven en uit te dragen. Een wisselend gezelschap voerde sinds maart 1999 zes gesprekken die leidden tot de tekst van ‘Vlucht naar voren!’ Bewust is niet gekozen voor alleen migratiedeskundigen, maar voor mensen die elk op hun eigen terrein bewezen hebben over grenzen en toekomst na te denken. De volgende elf mensen namen deel:
Naima Azough, Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001
Jeroen Doomernik, IMES, Universiteit van Amsterdam Rop Gonggrijp, media-activist
Irene van der Linde, journalist
Camille Mortagne, docente Frans, Hogeschool van Amsterdam Soheila Nayand, kunstenares, Social Design
Shervin Nekuee, ERCOMER, Universiteit van Utrecht
Pieter Pekelharing, filosoof, Universiteit van Amsterdam Dirk van Weelden, schrijver
en de auteurs:
Ed Hollants, Autonoom Centrum
Chris Keulemans, publicist

De presentatie is op vrijdag 10 december, van 17.00 uur tot 19.00 uur, in het bijzijn van bovenstaand gezelschap en anderen die zich het laatste jaar hebben geroerd in de discussies over een andere kijk op migratie.

‘Vlucht naar voren!’ is te bestellen bij het Autonoom Centrum. tel 020-6126172

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie