Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Slachtofferhulp Nederland wil het beste uit Europa

Datum nieuwsfeit: 11-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SLACHTOFFERHULP NEDERLAND

Het Beste uit Europa


--Persbericht--

PB/9906

datum: 9 december 1999
Onderwerp: Slachtofferhulp Nederland overhandigt manifest

Slachtofferhulp Nederland heeft zes .best practice.- regelingen uit Europa overgenomen om de rechtspositie van slachtoffers van een misdrijf of verkeersongeluk te verbeteren. Deze zijn samengevat in het Manifest .Het Beste uit Europa. dat op 11 december zal worden overhandigd aan minister Korthals van Justitie. Het Fonds Slachtofferhulp en Slachtofferhulp Nederland vieren die dag hun respectievelijk tienjarig en vijftienjarig jubileum samen met de 1500 vrijwilligers en 250 beroepskrachten.

In .Het Beste uit Europa. pleit Slachtofferhulp Nederland voor invoering van betere wetgeving ter bescherming van slachtoffers van huiselijk geweld. Deze slachtoffers zijn slecht te beschermen, omdat de politie geen wettelijke mogelijkheid heeft een verdachte aan te houden voordat bewezen is dat deze schuldig is. Dat betekent dat de slachtoffers uit huis geplaatst worden. In Oostenrijk is een wet waardoor de politie de verdachte uit huis kan plaatsen. De wet regelt dat individuen in hun huis beschermd worden.
In Groot Brittannië hebben slachtoffers wettelijk spreekrecht in het strafproces. Slachtofferhulp Nederland pleit voor invoering daarvan in Nederland, met de kanttekening dat slachtoffers die hiervan geen gebruik willen maken daartoe niet verplicht kunnen worden. In het juridisch en emotioneel ondersteunen van slachtoffers en getuigen in de rechtbank loopt Groot Brittannië ook voorop. Dit is van belang omdat slachtoffers dan beter zijn voorbereid op de rechtsgang en zich meer gerespecteerd voelen.

Soms moeten de politie en het Openbaar Ministerie extra onderzoek verrichten naar daders en slachtoffers. Hierdoor kunnen slachtoffers tot getuigen worden. Slachtofferhulp Nederland wil dat in dat geval gratis rechtsbijstand voor slachtoffers in ernstige gewelds- en zedenzaken beschikbaar komt. In Duitsland bestaat sinds 1998 een wet waardoor deze slachtoffers recht hebben op een gratis slachtofferadvocaat.
In Frankrijk bestaat een goede regeling voor schadevergoeding door de overheid aan slachtoffers en nabestaanden. In Nederland kent het Schadefonds Geweldsmisdrijven een vergoeding toe, als tegemoetkoming in kosten. In Frankrijk wordt de werkelijke schade vergoed, materieel en immaterieel, en bestaat voor nabestaanden een goede smartengeldregeling.
In onder andere Finland en België is bemiddeling tussen dader en slachtoffer, mediation, op ruime schaal ontwikkeld. Slachtofferhulp Nederland streeft naar een situatie waarin slachtoffers door bemiddeling psychische schade kunnen herstellen en schadevergoeding met de dader kunnen regelen.

Slachtofferhulp Nederland blijft de komende jaren werken aan de verbetering van de positie van slachtoffers. In de afgelopen vijftien jaar is gebleken dat de hulp aan individuele slachtoffers en de belangenbehartiging, hun vruchten hebben afgeworpen. Het is een buitenkans om met de voortschrijdende Europese integratie gebruik te maken van .best practices. van anderen. Zo krijgt de collectieve belangenbehartiging van slachtoffers van een misdrijf of een verkeersongeluk een nieuwe impuls.

Op vrijdag 10 december van 14.00 uur tot 15.00 uur vindt in het Novotel, Hofweg 5-7 Den Haag een persconferentie plaats, waar Slachtofferhulp Nederland het Manifest aan de pers zal presenteren.

Voor meer informatie over Slachtofferhulp Nederland en .Het Beste uit Europa. kunt u bellen met Sjoerd Beumer, voorlichter Slachtofferhulp Nederland tel. 030-234 01 16 of 06-203 95 801.

10 dec 99 09:43

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie