Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Concert Messe Solennelle van Rossini

Datum nieuwsfeit: 11-12-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
afz.
Utrechts Studenten Koor en Orkest
Kruisstraat 201
3581 GK Utrecht

(15/11/1999)

Concert Messe Solennelle van Rossini

Het Utrechts Studenten Koor en Orkest o.l.v. Harold Lenselink met Rossini's Messe Solennelle en het Pater Noster van Verdi. Zaterdag 11 december 20.15 Dominicuskerk Amsterdam en vrijdag 17 december 20.15 Jacobikerk Utrecht.

Solisten:
Henriëtte de Groot - sopraan
Barbara Marchisio - alt
Adriaan Folea - tenor
Evert-Jan Nagtegaal - bas

Kaarten 17,50/15,00; reserveren: 030-2538785, of e-mail: (usko@studver.uu.nl) Voorverkoop Amsterdam: Muziekhandel Saul B. Groen, F. Bolstraat 8; Utrecht: USKO, Parnassos, kruisstraat 201.

Voor meer informatie zie de programmatoelichting hierna. Voor foto's en/of perskaart, kunt u contact opnemen met het USKO.

Programmatoelichting

"King Lord, my poor little mass is finished. Is it really a mass - or just a mess? I was born for opera buffa, as you know. Not much skill and a little feeling, that's all there is to it. So blessed be Thy Name, and grant me paradise."
De bovenstaande opdracht die Rossini schreef bij Petite Messe Solenelle is typerend voor zijn stijl: een mix van sentiment, vroomheid en humor. Het is nog steeds vrijwel onbekend dat de Italiaanse componist Gioachino Rossini (1793-1868), vooral bekend door zijn opera, ook godsdienstige, vocale, piano en kamermuziek schreef.
Nadat Rossini bijna veertig opera's in ruim twintig jaar geschreven had en een van de voornaamste vernieuwers is geworden in het veld van de dramatische muziek, stopt de dan 37 jarige Rossini op het hoogtepunt van zijn carrière. In het begin van 1855, na lange jaren van ziekte, vestigt Rossini zich in Parijs, waar hij de rest van zijn leven blijft en vanaf 1857 weer begint te componeren. Gedurende het laatste decennium van zijn leven schrijft Rossini honderden stukken die de moeite waard zijn, maar die gedurende zijn leven niet zijn gepubliceerd: slechts sporadisch werden ze door hemzelf of anderen uitgevoerd in zijn salon. Rossini noemt ze - niet zonder zelfspot - "Péchés de vieillesse", de zonden van de oude dag. In 1863 componeert Rossini de Petite Messe Solennelle voor 4 solisten, twee vocale kwartetten, twee piano's en een harmonium. De Petite Messe Solennelle is een mix van humor en emotie. De humor uit zich vooral in de ritmische delen (bijvoorbeeld in het Kyrie en Quoniam), in de typische Rossiniaanse annotaties (Allegro chrétien of Prélude religieux), de amusante tempi (zoals de wals in O Salutaris). Maar de humor uit zich bovenal in de eigenaardige variatie van stijlen, die ons meenemen van een Christe - 16e eeuws Rome waardig - tot een opera-achtig Domine Deus of een romantische Agnus Dei. Het geheel wordt bijeengehouden door de simpele, elegante en heldere melodische lijn die af en toe onderbroken wordt door een dubbele fuga zoals in de Cum sancto Spiritu.

Het USKO -Utrechts Studenten Koor en Orkest- zal dit jaar de Messe Solennelle uitvoeren in de versie voor koor en orkest. Rossini werkte de kamer-bezetting van zijn stuk zelf om tot een versie voor groot orkest (met kerkorgel!) om te voorkomen dat iemand anders het na zijn dood zou doen: hij zou het zelf immers veel beter kunnen! Het

Utrechts Studenten Koor en Orkest werd opgericht in 1945 door de gerenommeerde Bach- kenner Hans Brandts-Buys. Zijn bedoeling was om elk jaar een groot werk van Bach uit te voeren: en nog steeds voert het USKO afwisselend de Hohe Messe, de Matthäus Passion en de Johannes Passion uit.Ieder jaar gaat het USKO op tournee met een van deze Bach-werken. Het afgelopen jaar heeft het USKO de Johannes Passion in de grote kathedraal van Chartres opgevoerd. Naast Bach hebben de meest uiteenlopende componisten op het programma gestaan: componisten als Thomas Arne en Domenico Scarlatti behoorden net als Francis Poulenc en Zoltan Kodàly tot het repertoire. Ook de hedendaagse Nederlandse muziek ontbreekt niet: in de loop der jaren heeft het USKO werken van de Andriessens, De Klerk en Strategier uitgevoerd. Tijdens het aankomende lustrum in 2000 zal bovendien een opdrachtcompositie van Roel van Oosten voor het eerst tot klinken komen.


______________________________________________________

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie