Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vernieuwd Haarlems Mausoleum krijgt stijlvolle heropening

Datum nieuwsfeit: 13-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Parel van de Haarlemse begraafplaatsen is weer glimmend opgepoetst - Vernieuwd Mausoleum krijgt stijlvolle heropening

Wethouder Ton Smit opent op maandag 13 december het vernieuwde Mausoleum op het terrein van de begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem. Het voor Nederland unieke Mausoleum, dat in 1892 is gebouwd, bevat muur- en keldergraven, waarin overledenen bijgezet kunnen worden. Haarlem is bezig de bedrijfsvoering van de begraafplaatsen (drie in totaal) op z'n minst kostendekkend te maken. Daarbij moeten de begraafplaatsen in staat zijn alle wensen van nabestaanden te vervullen. Dat kan alleen als de Haarlemse begraafplaatsen goede faciliteiten hebben om de uitvaartdiensten en begrafenissen te verzorgen. Daarom kwam er vorig jaar een urnentuin en een strooiveld op de begraafplaats St. Jozef aan de Vergierdeweg. Dit met het oog op de komst van het crematorium in 2001. Verder kreeg de aula van begraafplaats Akendam dit jaar een moderne geluidsinstallatie. Bij een goede bedrijfsvoering verwacht je dat de gebouwen op de begraafplaats goed onderhouden zijn en aan de eisen van de tijd voldoen. Vandaar dat het Mausoleum dit jaar een grootscheepse renovatie heeft ondergaan.

De opening van het Mausoleum

Wethouder Ton Smit opent het vernieuwde Mausoleum, dat inmiddels Rijksmonument is geworden, op maandag 13 december. Rond 16.30 uur arriveert hij op de locatie van de begraafplaats aan de Kleverlaan om daarna met muzikale begeleiding samen met de genodigden naar het Mausoleum te lopen. In de aula zal de wethouder het gebouw met een feestrede openen. Daarna zijn er borrels en hapjes voor de genodigden.

Klaar voor de toekomst

Het Mausoleum, ruim een eeuw oud, was zijn hoge leeftijd aan te zien. Vooral in de zeventiger jaren liep vooral het interieur veel schade op door ingrepen aan het gebouw. Maar na een vakkundige renovatie heeft het Mausoleum de uitstraling om 100 jaar mee te kunnen.

De aula, het middelpunt van het gebouw, is in ere hersteld, maar wel met een moderne "touch". Dat betekent dat er tot ver in de 21ste eeuw uitvaartdiensten kunnen plaatsvinden in het stijlvolle, classicistische gebouw.

Een nieuw aanzien

Onder regie van de sector Stedelijke Ontwikkeling, afdeling Bouwkunde, Monumentenzorg en Architectuur en architect Steven van der Veldt is het Mausoleum klaargemaakt voor de toekomst. Er is sfeervolle verlichting ontworpen en aangebracht. Centrale verwarming maakt het verblijf in de aula nu een stuk aangenamer. De zijvleugels met de muurgraven zijn weer in oude glorie hersteld. Ook de beide zijgevels buiten zijn geschilderd en hebben daardoor een nieuw aanzien gekregen. Tenslotte is er voor het Mausoleum een moderne trap met ronde vormen verrezen die fraai contrasteert met de strakke vormen van het gebouw. Kortom, de parel van de Haarlemse begraafplaatsen is weer glimmend opgepoetst!

9 december 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie