Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Frits van Oostrom eerste winnaar Keizer Karel-Prijs

Datum nieuwsfeit: 13-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Frits van Oostrom eerste winnaar Keizer Karel-Prijs

Persbericht 19 (13-dec-99)

Onlangs maakte de provincie Oost-Vlaanderen bekend dat aan prof.dr. F.P. van Oostrom, hoogleraar oudere letterkunde aan de Universiteit Leiden, de eerste Keizer Karel-prijs is toegekend. Van Oostrom krijgt de prijs, waaraan een bedrag van ca. vijftigduizend gulden is verbonden, voor zijn uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en cultuur.

De provincie Oost-Vlaanderen stelde de Keizer Karel-prijs in op 16 september 1998. Zij stelt zich met de prijs ten doel een persoon of organisatie uit het Nederlandse taalgebied te eren die blijk heeft gegeven van uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en cultuur. De kandidaat dient bekend te zijn aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Van Oostrom is de eerste laureaat aan wie de Keizer Karel-prijs, die qua prestige vergelijkbaar is met de Grote Cultuurprijs, ten deel valt. De prijs wordt maart 2000 uitgereikt in het Provinciehuis van Gent.

Van Oostrom krijgt de prijs voor zijn grensverleggend wetenschappelijk werk en zijn boeiende publicaties over Middelnederlandse literatuur, waarmee hij - ook in het buitenland - duidelijk heeft aangetoond dat het beeld van de literatuur in Vlaanderen en Nederland zonder de Middeleeuwen niet compleet is, en waarmee hij tegelijk een periode in de cultuurgeschiedenis van de Lage Landen in ere heeft hersteld.

Frits van Oostrom (1953) kreeg landelijke bekendheid doordat hij in 1996 de AKO-literatuurprijs won voor zijn meeslepende studie over de middeleeuwse dichter Jacob van Maerlant: Maerlants wereld. In 1987 publiceerde hij Het woord van eer. Literatuur aan het Hollandse hof omstreeks 1400 , dat bekroond werd met de Wijnaendts Francken Prijs. Deze studie verscheen in vertaling als Court and Culture 1350-1450. Van Oostrom is sinds 1982 als hoogleraar in de Nederlandse letterkunde tot de romantiek verbonden aan de Universiteit Leiden. Sinds 1989 geeft hij leiding aan het onderzoeksprogramma 'Nederlandse literatuur en cultuur in de Middeleeuwen' (NLCM). Een van de resultaten van dit project was het kleurrijke lees- en kijkboek Handgeschreven wereld. Nederlandse literatuur en cultuur in de Middeleeuwen, dat Van Oostrom samen met Dini Hogenelst samenstelde. Hierin wordt het literaire leven in de Middeleeuwen voor een breder publiek gepresenteerd volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. Het NLCM-project, dat momenteel uit ca. vijftien medewerkers bestaat, richt zich op onderzoek van de Nederlandse literatuur van de Middeleeuwen en de wijze waarop deze functioneert in haar culturele context. Het NLCM-project heeft inmiddels zo'n twintig goed leesbare proefschriften en andere studies opgeleverd.

Van Oostrom promoveerde in 1981 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift 'Lantsloot vander Haghedochte'. Onderzoekingen over een Middelnederlandse bewerking van de 'Lancelot en prose' (bekroond met de Prins Bernhard Fonds Prijs). In 1992 verscheen Aanvaard dit werk. Over Middelnederlandse auteurs en hun publiek (Prometheus, Amsterdam). In 1995 ontving Van Oostrom een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Brussel en werd hij lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. Eveneens in dat jaar ontving hij de Spinozapremie, toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Thans werkt hij aan een geschiedenis van de Nederlandse literatuur tot omstreeks 1430, die rond 2006 zal verschijnen.

De jury van de Keizer Karel-prijs kende de prijs toe in haar vergadering van 23 november 1999. Zij vergaderde onder het waarnemend voorzitterschap van Andrea de Kegel (wnd. directeur van de de Directeur Cultuur en Monumentenzorg). Voorts bestond de jury uit: José Boyens, Barbara Wijckmans, Jozef Deleu, Aad Nuis en Johan Thielemans.

Meer informatie: www.let.leidenuniv.nl/dutch/nlcm/

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, Internationalisering, Communicatie en Studenten; Tel. 071-5273282 / Email (B.T.Hogenelst@bvdu.leidenuniv.nl) / 13 december 1999, 14:19 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie