Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grote Nederlandse inleveractie slag- en steekwapens

Datum nieuwsfeit: 13-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE JUS

www.justitie.nl

MIN JUST: grote landelijke inleveractie slag- en steekwapens

Wiebe Alkema
070 370 7225

3872

09.12.99

START GROTE LANDELIJKE INLEVERACTIE VAN SLAG- EN STEEKWAPENS

.HEB .t LEF. WAPENS WEG., is het motto van de grote, landelijke inleveractie van slag- en steekwapens die van maandag 13 december tot en met vrijdag 24 december 1999 door het ministerie van Justitie wordt georganiseerd in samenwerking met de politiekorpsen. Het doel van de actie is zoveel mogelijk slag- en steekwapens uit roulatie te halen. Iedereen die een mes, boksbeugel, knuppel, of ander slag- of steekwapen bezit, kan dat in die periode anoniem en straffeloos inleveren. De ingeleverde wapens worden bij het Korps Landelijke Politiediensten verzameld en vernietigd.

Voorlichting
De actie wordt ondersteund door een voorlichtingscampagne die bestaat uit televisie- en radiocommercials, advertenties en voorlichting op scholen en politiebureaus. Ook wordt van het internet gebruik gemaakt (www.hebhetlef.net). Op alle politiebureaus worden bakken neergezet om wapens in te doen.

Verschillende politiekorpsen organiseren in samenwerking met gemeenten, scholen en horeca extra activiteiten. Zo komen in Eindhoven tijdens de .Nacht van .t Lef. (zaterdag 18 december 1999) in drie uitgaansgebieden inleverpunten voor wapens. De boodschap is: ga vanavond wapenvrij uit.

Scholen in het voorgezet onderwijs ontvangen voor de start van de campagne een pakket met posters, flyers en stickers. Ook is er speciaal voor de actie een lesbrief ontwikkeld. Het Landelijk Platform tegen Geweld op Straat werkt mee aan de campagne. De inleveractie richt zich op het brede Nederlandse publiek. De schooljeugd vormt een specifieke doelgroep. Jeugdigen lopen steeds meer met een mes op zak. Zij realiseren zich niet dat ze daarmee een .vals. gevoel van veiligheid creëren en het risico lopen om sneller slachtoffer of dader te worden.

Aanpak
Minister Korthals wil door een krachtige aanpak van illegaal wapenbezit levensbedreigende situaties en gevoelens van onveiligheid terugdringen. Gebruik van verboden wapens heeft vooral op scholen voor een toename van incidenten gezorgd. De inleveractie van slag- of steekwapens is een maatregel die kan bijdragen om geweld te beteugelen.
Uit het WODC-onderzoek Geweld: Gemeld en geteld blijkt dat slag- of steekwapens in één op de vijf incidenten worden gebruikt. Van de inleveractie gaat een belangrijk signaal uit tegen bezit van verboden wapens. Aan de toename van geweld moet een einde komen. Maar daarvoor is, naast de maatregelen die het kabinet heeft genomen om het geweld op straat te bestrijden, ook een mentaliteitsverandering nodig. De actie levert daar een bijdrage aan.

Maatregelen
De inleveractie .HEB .t LEF. WAPENS WEG. past in het kabinetsbeleid om geweld terug te dringen. Het plan van minister Korthals volgt op een reeks van maatregelen en wetsvoorstellen van het kabinet om geweld op straat te bestrijden. Voorbeelden van die maatregelen zijn de intensivering van het cameratoezicht in de uitgaansgebieden, de versterking van het toezicht door extra agenten en surveillanten op risicoplekken en een intensieve toepassing van alle bestaande wettelijke mogelijkheden om verboden wapenbezit en -gebruik tegen te gaan. Verder zijn de volgende wetsvoorstellen tot stand gekomen: verruiming van de mogelijkheden om openlijke geweldpleging aan te pakken en bestuurlijke ophouding. Daarnaast ligt het wetsvoorstel verhoging van de strafmaat voor wapenbezit- en handel bij de Tweede Kamer.

-----------

09 dec 99 15:28

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie