Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Betere financiele controle zelfstandige bestuursorganen

Datum nieuwsfeit: 13-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

13 december 1999
Financiële controle op zelfstandige bestuursorganen beter geregeld

Binnen de rijksoverheid zijn er enkele honderden organisaties die wel overheidstaken hebben, maar die niet onder een ministerie vallen, zoals bijvoorbeeld de arbeidsvoorzieningsorganisatie. "Het toezicht op de financiën van deze zelfstandige organisaties is niet consequent geregeld", constateert jurist Gerard Kuiper, "Terwijl het ene bestuursorgaan veel vrijheid heeft bij de besteding van overheidsgelden, kan de minister bij een ander juist erg veel invloed uitoefenen." Kuiper stelt daarom nieuwe regelgeving voor, in de vorm van een algemene basisregeling. "Dat er financiële controle moet zijn, is vanzelfsprekend, want de organisaties besteden geld van de gemeenschap. Maar die controle moet zodanig zijn dat er ook recht wordt gedaan aan de bestuurlijke zelfstandigheid van het orgaan", zegt de promovendus. "Een goede manier om de spanning tussen beide te verkleinen is de instelling van een onafhankelijke instantie die de financiën van de zelfstandige organen structureel en systematisch controleert. Zo'n 'College van financieel toezicht' zou aan de minister rapport moeten uitbrengen over de gevonden tekortkomingen en hem adviseren hoe die tekortkomingen weggewerkt kunnen worden. Op basis van de rapportage moet de minister vervolgens besluiten of hij al dan niet wil ingrijpen." Het door Kuiper voorgestelde model zorgt ervoor dat de zelfstandige organisaties gedegen gecontroleerd worden, zonder dat ze hun onafhankelijkheid van het ministerie verliezen.

Kuiper (Groningen, 1966) studeerde juridische bestuurswetenschappen en Nederlands recht in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Bestuursrecht en bestuurskunde van de RUG. Kuiper is werkzaam bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag.

Datum en tijd

maandag 13 december 1999, 14.15 uur

Promovendus

G.M. Kuiper, tel. (070)373 82 69, fax (070)373 82 76 (werk)

Proefschrift

Financiële controle op zelfstandige bestuursorganen

Handelsuitgave

Kluwer, Deventer, ISBN 90 268 3576 0

Promotor

prof.mr. M. Scheltema

Faculteit

rechtsgeleerdheid

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie