Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winkelcentrum Kraaiennest in Amsterdam Zuidoost gaat door

Datum nieuwsfeit: 13-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
X
X
X Gemeente Amsterdam

Amsterdam.nl
|
Nieuws & Actueel
|
Persberichten
|
WINKELCENTRUM KRAAIENNEST IN ZUIDOOST GAAT DOOR WINKELCENTRUM KRAAIENNEST IN ZUIDOOST GAAT DOOR

ALLE PARTIJEN ZIJN HET EENS

De gemeente en het stadsdeel Zuidoost gaan samen met alle betrokken partijen op korte termijn extra inspanningen leveren om het klimaat op het winkelcentrum Kraaiennest te verbeteren. Dit naar aanleiding van klachten van de winkeliers en hun personeel. Recentelijk werden diverse veiligheidsmaatregelen op dit punt genomen die vanaf heden hun vruchten moeten gaan afwerpen. Deze maatregelen worden ook zichtbaarder gemaakt. Binnenkort wordt meer samenwerking tussen de winkeliers, de hulpverleningsinstanties en de politie tot stand gebracht. Daartoe zal een speciale coördinator worden aangesteld.

De klachten van de winkeliers richten zich niet alleen op onveiligheid, maar ook op het feit dat er veel mensen in de winkels komen die overlast geven door hun verwarde gedrag. Vooral het winkelpersoneel voelt zich daarbij uiterst onprettig. De K-buurt is de laatste stadsvernieuwingsbuurt in Zuidoost. Dat betekent in de overgangsfase naar vernieuwing dat de buurt aantrekkelijker wordt voor zwervende mensen en anderen die met problemen kampen.

Het stadsdeel heeft al een aantal maatregelen in gang gezet, zoals het installeren van camera's, het sluiten van trappenhuizen, het openen van een klachtenpunt, het aanstellen van extra toezichthouders, en maatregelen ter verbetering van de openbare ruimte zoals schoonmaak- en schilderbeurten. Het stadsdeel heeft vorige week verklaard dat zij extra geld inzet om de buurt en het winkelcentrum aantrekkelijk te maken in afwachting van de vernieuwing.

De coördinator zal zich richten op het specifiek bij elkaar brengen van politie, hulpverlening en winkeliers. Daarnaast zal een coach voor het winkelpersoneel worden ingeschakeld die een directe lijn heeft met de GG&GD, de hulpverlening en de politie om acuut op problematische situaties te kunnen inspelen.

Na drie maanden wordt bekeken of deze maatregelen structureel kunnen worden overgelaten aan de buurtregisseur van de politie die nauw samenwerkt met een sociaal-psychiatrische verpleegkundige (spv). Die zal ook onderzoeken of er een geschikte ruimte kan worden gevonden om mensen die zijn aangehouden zolang te kunnen onderbrengen in afwachting van de komst van de spv of politie.

De gemeente heeft in het recente verleden al stappen genomen om het klimaat op Kraaiennest te verbeteren, onder meer:


* Inzet van de zogeheten Vliegende Brigade, een groep van tien politiemensen die zich in de avonduren richt op de bestrijding van straatroof. Deze brigade treedt al op in de K-buurt en zal zich nu ook op Kraaiennest richten.


* Permanent toezicht door de politie samen met Stadstoezicht van maandag t/m zaterdag vanaf half acht morgens tot negen uur 's avonds. Dit toezicht heeft er al toe geleid dat de bewoners van het nabije bejaardenhuis zich weer veiliger voelen. De inzet van deze surveillance is specifiek voor de K-buurt en het winkelcentrum.


* Op marktdagen (dinsdag en vrijdag) staat op het voorplein een mobiele post.


* De Hoofdofficier van Justitie heeft deze zomer de K-buurt aangewezen als plek waar de politie bijzondere bevoegdheden heeft om te controleren op vuurwapenbezit.


* Op Ganzenhoef is er sinds de zomer Justitie in de Buurt (JIB) gekomen. Opgepakte daders, ook die op Kraaiennest, kunnen daardoor snel worden aangepakt.


* Sinds er camera's zijn geplaatst in de parkeergarage en in het winkelcentrum, wordt weer meer gebruik gemaakt van de garage.


* Ten slotte opereren er twee particuliere bewakingsdiensten in het winkelcentrum. Deze zijn bevoegd mensen die overlast geven of mensen die een winkelverbod krijgen, weg te sturen. De gemeente zal er bij deze organisaties op aandringen om vaker van deze bevoegdheden gebruik te maken. De winkeliers zullen dan ook de winkelverboden die op hun winkel betrekking hebben, actiever moeten aandragen.

Albert Heijn, die - vooral met het oog op de belangen van het personeel - eerder deze maand sluiting van de AH-winkel op Kraaiennest overwoog, heeft besloten de winkel open te houden. Het was overigens niet om economische redenen dat Albert Heijn overwoog te sluiten.

Pauline Krikke, wethouder Economische Zaken, is samen met de burgemeester en mevr. Belliot, voorzitter van het stadsdeel, blij dat zij bij de directie en het personeel van Albert Heijn kennelijk het vertrouwen in het winkelcentrum hebben kunnen herwinnen.

Pb-130 Amsterdam, 13 december 1999

Mechtild Rietveld (Centrale Stad) 5522042 Ton Bosch (stadsdeel Zuidoost) 5670224

^


-

© gemeente Amsterdam

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie