Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beantwoorde vragen over aantal asielaanvragen in Duitsland

Datum nieuwsfeit: 13-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

aanh9900.376 het aantal asielaanvragen in duitsland
Gemaakt: 21-12-1999 tijd: 11:57


2

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 13 december 1999

Onderwerp

Kamervragen lid Kamp (VVD) inzake daling aantal asielaanvragen in Duitsland

In antwoord op uw brief van 17 november 1999, kenmerk 2990002770, kan ik u mededelen dat de vragen van het lid Kamp (VVD) inzake daling van het aantal asielaanvragen in Duitsland, worden beantwoord zoals aangegeven in de bijlage bij deze brief.

Bijgesloten zijn voldoende kopieën van het antwoord, ten behoeve van de vragenstellers en de afdeling Voorlichting van uw Kamer.

De Staatssecretaris van Justitie,

Antwoorden van de Staatssecretaris van Justitie op de vragen van het lid Kamp (VVV) over daling van het aantal asielaanvragen in Duitsland (ingezonden 16 november 1999, nr. 2990002770)


1. en 2.

Ja.


3.

Bundesinnenminister Schily heeft, aldus het artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, gesteld dat drie procent van de asielzoekers als vluchteling wordt erkend op grond van artikel 16a lid 1 Grundgesetz (Anerkennung als Asylberechtigter), het zogenaamde groot asiel, en dat de overige asielzoekers economische vluchtelingen zijn.


4.

Nee.

Uit cijfermateriaal van het Bundesamt für die Anerkennung ausländischer Flüchtlinge over de periode januari tot oktober 1999 blijkt dat in eerste aanleg 3,5% van de asielzoekers erkend wordt op grond van artikel 16a lid 1 Grundgesetz (groot asiel), 5,2% erkend wordt op grond van artikel 51 lid 1 Ausländergesetz (klein asiel), en
1,8% op grond van artikel 53 Ausländergesetz een Duldung krijgt (uitstel van de uitzetting).

Het groot asiel is een uit een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd die wordt verleend aan vluchtelingen die niet zijn ingereisd via een veilig derde land. Het klein asiel is een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd die wordt verleend aan vluchtelingen die over land naar Duitsland zijn gereisd en niet in het kader van Dublin kunnen worden overgedragen.

Bovengenoemde cijfers zien niet op de Duldungen die door de Ausländerbehörde op grond van artikel 55 Ausländergesetz zijn afgegeven en de Duldungen die door de Ausländerbehörde zijn afgegeven aan degenen die geen asielverzoek hebben ingediend.


5.

Over de periode januari tot oktober 1999 is in 2,9% van het aantal genomen beslissingen in eerste aanleg een A-status verleend, 6,5% heeft een vergunning tot verblijf (VTV) gekregen en 10,6% een voorwaardelijke vergunning tot verblijf (VVTV).

Omdat het cijfermateriaal van de BAFl niet alle asielzoekers omvat die niet uitgezet worden, en met inachtneming van de omstandigheid dat de verblijfsstatussen in Nederland en Duitsland niet gelijk zijn, kan het verschil en daarmee het effect van een eventueel verschil van Duitsland met betrekking tot de aanzuigende werking voor Nederland niet beoordeeld worden.

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie