Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Scholieren uit Alkmaar winnen kampioenschap debatteren

Datum nieuwsfeit: 13-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Nederlands Kampioenschap debatteren 1999: Jan van Scorelcollege uit Alkmaar

Persbericht 17 (13 dec 99)

Jarsto van Santen en Marieke Fenger van het Jan van Scorelcollege uit Alkmaar wonnen zaterdag 11 december in Leiden de finale van het Nederlands Kampioen debatteren voor middelbare scholieren 1999. Dit Kampioenschap wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden, in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut.

Tijdens de finale ging het debat over de stelling: `Nederland moet een nieuw volkslied krijgen'. De school uit Alkmaar versloeg in de finale Daniël van Dijke en Johan van Erp van de RSG Professor Zeeman uit Zierikzee.

Zestien scholen streden zaterdag in vier rondes om een plek in de finale. Stellingen waren o.a. `Nederland mag nooit naar gas boren in de Waddenzee' en `Debatteren moet een verplicht vak op school worden'.

Argumenteren, kritisch luisteren, analyseren en presenteren spelen een steeds belangrijker rol in de maatschappij en ook bij de academische vorming De Universiteit Leiden heeft een traditie hoog te houden op dit gebied. Met de invoering van het Studiehuis speelt ook op vwo's mondelinge taalvaardigheid een grotere rol bij het vak Nederlands. Het debat is bij uitstek geschikt om deze vaardigheden te oefenen. Het NK debatteren is een goede gelegenheid voor de Leidse universiteit om leerlingen en docenten te laten kennismaken met het debat als lesvorm.

Aan het toernooi deden dit jaar 32 vwo-scholen uit het hele land mee. Alle scholen hebben een training in debatvaardigheden gekregen door de trainers van het Nederlands Debat Instituut. In november zijn er drie regionale voorronden geweest.

Meer informatie: mw.drs. M.M. Holleman, Internationalisering, Communicatie en Studenten; Tel. 071-5273265 / Email (M.M.Holleman@bvdu.leidenuniv.nl) / 13 december 1999, 11:27 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie