Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoogleraar Mathematische Modellering Kunststoffen Twente

Datum nieuwsfeit: 14-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

99/110 14 december 1999

Benoeming dr. J. Molenaar tot hoogleraar Mathematische Modellering van Kunststoffen

Het College van Bestuur van de Universiteit Twente heeft dr. Jacob Molenaar (1953) benoemd tot deeltijd-hoogleraar Mathematische Modellering van Kunststoffen aan de faculteit Toegepaste Wiskunde. De heer Molenaar is tevens werkzaam aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Bij de Universiteit van Eindhoven is Molenaar manager van het 'Instituut Wiskundige Dienstverlening Eindhoven'. Daarnaast doet hij onderzoek op het gebied van de mathematische fysica, waarbij de onderwerpen voornamelijk gerelateerd zijn aan de industriële praktijk. Tevens verzorgt hij onderwijs in de Analyse.

In zijn functie als hoogleraar Mathematische Modellering van Kunststoffen aan de Universiteit Twente zal de heer Molenaar zich bezighouden met de wiskundige beschrijving van kunststoffen, in het bijzonder polymeren. Polymeren bestaan uit lange, meestal vertakte ketens die zich onderling verstrengelen en daardoor aanleiding geven tot ingewikkeld en vaak onverwacht gedrag. Bij het ontwerpen van industrieel interessante polymeren is inzicht in het verband tussen de moleculaire structuur en de macroscopische eigenschappen van essentieel belang. Bijvoorbeeld, bij extrusie - één van de meest gebruikte verwerkingstechnieken - kunnen polymeren instabiel stromingsgedrag vertonen die het product waardeloos maken voor verdere toepassing. De interactie van het polymeer met de wand van de extruder speelt hierbij een belangrijke rol, maar deze is nog niet goed begrepen. Ook de invloed van de samenstelling van polymeren op de optische eigenschappen is nog een vrijwel onontgonnen terrein dat zeker van grote praktische betekenis is. Voor veel aspecten dienen de mathematische modellen nog te worden ontworpen of de bestaande modellen te worden uitgebreid. De leerstoel richt zich op fundamentele bijdragen op dit gebied.

Contactpersoon Voorlichting & Externe Betrekkingen:

Wendy de Koning, tel. (053) 489 4363, e-mail (w.dekoning@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie