Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Introductie nier preserveer machine voor niertransplantatie

Datum nieuwsfeit: 14-12-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

UNIEK SAMENWERKINGSPROJEKT TUSSEN ZIEKENHUIS, UNIVERSITEIT EN BEDRIJFSLEVEN

NEDERLANDSE VINDING KAN LEVENS VAN VEEL NIERPATIENTEN REDDEN

OPLOSSING VOOR STIJGEND TEKORT AAN DONORNIEREN IN ZICHT

WACHTLIJST PATIENTEN VOOR DONORNIER KAN BINNEN ENKELE JAREN VERDWIJNEN

Het aanbod van nieren voor transplantatie is momenteel zeer beperkt, wat tot gevolg heeft dat de wachttijden voor niertransplantaties zeer lang zijn en steeds langer worden.

Dit leidt niet alleen tot veel extra leed bij nierpatienten ten gevolge van het frequent moeten dialyseren, maar ook tot verhoogde sterfte en tot hoge extra dialyse kosten.

Aan de Universiteit van Maastricht is jarenlang onderzoek verricht naar de mogelijkheid nieren, afkomstig uit overleden donoren (Non Heart Beating Donoren), te reconditioneren (ook wel genoemd: preserveren) . Dit onderzoek heeft zeer positieve resultaten opgeleverd.

Gebaseerd op dit onderzoek is nu een machine ontwikkeld, de nier preserveer machine, waarmee deze reconditionering uitgevoerd kan worden. Tijdens dit proces worden een aantal kenmerkende grootheden van de nier continu gemeten en vastgelegd in een kwaliteitsrapport, op basis waarvan de arts de beslissing tot transplantatie kan nemen.

Daarna wordt de nier in de machine getransporteerd naar de kliniek waar de transplantatie plaats zal vinden. Gedurende dit transport gaat het reconditioneren van de nier gewoon door. Dit heeft grote voordelen boven het, tegenwoordig in zwang zijnde, transport van nieren in een ijsbox.

Als gevolg hiervan kan het aanbod van, voor transplantatie geschikte nieren zeer aanzienlijk stijgen, waardoor de wachtlijst van nierpatienten op een nieuwe nier snel kan verdwijnen.

Enkele feiten:

.. De huidige capaciteit voor nierdialyse zit momenteel aan de grens.

.. Er is momenteel een afname van het aanbod aan donornieren, ondanks de wetwijziging in Nederland sinds 1-1-1998. Voor zowel het Ministerie van Volksgezondheid als de Nierstichting is dit een onderwerp van grote zorg.

.. Er is een groeiende behoefte aan donornieren als gevolg van met name vergrijzing, toename van de bevolking en een groeiend aantal allochtonen.

.. Het potentieel aan Non Heart Beating Donor- nieren is 2 tot 5 maal groter dan het aantal Heart Beating donornieren en nu is er de mogelijkheid om dit potentieel aan te wenden.

.. De ziektekostenverzekeraars zullen in de nabije toekomst invloed gaan uitoefenen om ziektekosten te drukken.

.. De kosten van transplantatie zijn aanmerkelijk geringer vergeleken met die van nierdialyse (over een tijdsperiode van 5 jaar: ca. 140 Kfl versus 400 Kfl.).

Voordelen van deze ontwikkeling:

.. Bij intensieve toepassing van de Nier Preserveer Machine kan het tekort aan donor nieren binnen enkele jaren opgeheven worden.

.. Het gebruik van de machine bezit eveneens grote voordelen boven de ijsbox bij het transport van nieren, waardoor de kans dat de kwaliteit van een orgaan tijdens transport vermindert, zeer sterk gereduceerd wordt.

Het hierboven beschreven instrument dient dus een zeer ideeel doel en is daarom van belang voor in principe iedere Nederlander. Op dit moment (november 1999) is de gehele problematiek rondom orgaantransplantatie zeer aktueel.

De nier preserveer machine is ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen het Academisch Ziekenhuis van Maastricht, de Universiteit van Maastricht en een aantal Nederlandse bedrijven.

Het centrale bedrijf bij de ontwikkeling en de produktie van de machine is:

Anatech B.V.
Nieuwstadterweg 3
6136 KN Sittard

tel. 046 4529229

KONTAKTPERSOON IS DR G. VAN DER PLAATS


--------

INTRODUKTIE NIER PRESERVEER MACHINE

14 DECEMBER 1999

KASTEEL LIMBRICHT
van Breyllzaal
Allee 1
6141 AV Limbricht

PROGRAMMA

15:00 uur Ontvangst gasten

15:30 uur Verwelkoming door Dr G. van der Plaats, direkteur Anatech

15:35 uur De ernst van het tekort aan donororganen in Nederland
Drs B. Cohen, Eurotransplant, Leiden

15:50 uur Voordracht namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Titel en spreker worden nog nader bekend gemaakt

16:05 uur Ervaringen van een patient
R. Zeguers, Maastricht

16:20 uur Non-Heart Beating donatie kan het tekort aan donornieren oplossen
Prof. Dr. G. Kootstra, Academisch Ziekenhuis Maastricht

16:35 uur Resultaat door samenwerking
Dr G. van der Plaats, Anatech, Sittard

16:50 uur Onthulling nier preserveermachine en aanbieding van het eerste exemplaar door Dr G. van der Plaats aan Prof. Dr. G. Kootstra

17.00 uur Champagne

Een uitgebreide informatiemap is beschikbaar en zowel voor als na de introduktie zal een dia presentatie vertoond worden, waarin de machine gedetailleerd belicht zal worden.

Na de aanbieding van het eerste exemplaar zullen drie machines aanwezig zijn die uitvoerig bekeken kunnen worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie