Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oogstbrander zorgt voor bloemenoogst zonder sapverlies

Datum nieuwsfeit: 14-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bloemen Bureau Holland

Bloemenoogst zonder sapverlies
14 december 1999

Het Instituut voor Milieu- en Agritechniek (IMAG) in Wageningen, Nederland, heeft een oogstbrander ontwikkeld die bloemstelen bij het oogsten doorbrandt. De brander snijdt de stelen niet af, maar brandt ze door. Op die manier worden ziektenverwekkers gedood en wordt het sapverlies uit de steel voorkomen.

Het apparaat maakt deel uit van een robot die het IMAG ontwikkeld voor het oogsten van vruchtgroenten als komkommers en tomaten. De robot is nog niet klaar voor de praktijk, maar de oogstbrander wel. Onderzoekers denken dat de toepassing zich voorlopig toespitst op de sierteelt. De brander lijkt op een pistool met twee elektroden waartussen de steel gehouden wordt. OP deze twee elektroden staat hoe spanning zodat de steel met een temperatuur van minstens 1000 graden Celsius doorgebrand wordt.
Eventuele virussen of andere ziekteverwekkers worden bij deze hoge temperaturen ook verbrand. Bijkomend voordeel is dat het dichtschroeien van de steel sapverlies voorkomt. Dit komt weer ten goede aan de houdbaarheid van de bloem.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie