Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: evaluatie toetsing binnen euthanasiepraktijk

Datum nieuwsfeit: 14-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

14 december 1999

Toetsing binnen euthanasiepraktijk geëvalueerd

Consultatie van een tweede arts is een belangrijke methode voor toetsing en kwaliteitshandhaving van euthanasie en hulp bij zelfdoding. Tot deze conclusie komt Bregje Onwuteaka-Philipsen in haar promotie-onderzoek. In dit onderzoek heeft zij gekeken naar de rol van een tweede arts in geval van euthanasie en hulp bij zelfdoding. Woensdag 15 december promoveert zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De laatste tijd heeft het project: Steun en Consultatie bij Euthanasie in Amsterdam (SCEA) veelvuldig in het nieuws gestaan. SCEA heeft tot doel de consultatie van een tweede arts binnen de euthanasiepraktijk te toetsen en de kwaliteit hiervan veilig te stellen. Mw. Onwuteaka heeft met haar studie een bijdrage geleverd aan de invoering en evaluatie van SCEA. Uit haar resultaten blijkt dat de invoering van SCEA een verdere verbetering van de kwaliteit van de consultatie heeft geleverd. Daarnaast vormt het project een belangrijke ondersteuning van de Amsterdamse huisarts. Op basis van haar onderzoeksresultaten pleit mw. Onwuteaka voor de landelijke invoering van dergelijke netwerken. Het project Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland is inmiddels van start gegaan.

Voor de beoordeling van de kwaliteit van de consultatie werd een aantal criteria voor goede consultatie geselecteerd. Zo moet de consulent voldoen aan de volgende voorwaarden:

* is geen praktijkgenoot

* is geen medebehandelaar of nog in opleiding
* kent de patiënt niet

* spreekt met en/of onderzoekt de patiënt
* stelt het verzoek van de patiënt en eventuele behandelingsalternatieven aan de orde

* brengt schriftelijk verslag uit.

Uit haar onderzoek blijkt dat in 1990 7% van de uitgevoerde consultaties bij euthanasie aan deze criteria voldeed. In 1995 was dit percentage gestegen tot 64%.
Van alle Nederlandse artsen was 42% wel eens als consulent opgetreden. De praktijkbeschrijving laat zien dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering van de kwaliteit van de consultaties.

Gebleken is (in 97 en 98) dat consultaties door SCEA-artsen aan meer van de genoemde criteria voldoen dan consultaties gedaan door andere artsen. Ook werd duidelijk dat artsen doorgaans positiever oordelen over de kwaliteit van SCEA-consultaties dan over andere consultaties.

Informatie
De promotie van mevrouw B.D. Onwuteaka-Philipsen vindt plaats op woensdag 15 december 1999 in de aula van de Vrije Universiteit om 15.45 uur.
Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting VU ziekenhuis/Faculteit der Geneeskunde, telefoon (020) 4443444, fax (020) 4443450, Janna Haveman of Jan Spee..

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 15/12/99
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie