Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda organiseert ontwerpprijsvraag voor nieuwste woonwijk

Datum nieuwsfeit: 14-12-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

ONTWERPPRIJSVRAAG VOOR BUITENPLAATS NIEUW WOLFSLAAR

Samen met de BNA Kring West-Brabant organiseert de gemeente Breda een ontwerpprijsvraag voor de nieuwste woonwijk van Breda: Nieuw Wolfslaar. Dit moet een bijzondere wijk worden, opvallend, markant en gevarieerd. Er komen twee aparte woonclusters van totaal 750 woningen. Een belangrijk onderdeel vormt de zogenaamde buitenplaats. Dit is een groot park waarin gewoond wordt. In de plannen voor Nieuw Wolfslaar is hiervoor ruimte gereserveerd ten westen van het zuidelijke wooncluster. De architecten krijgen de opdracht één gebouw of complex te ontwerpen met een gemeenschappelijke entree en een groene, rustige binnenhof. Dit moet leiden tot een integraal ontwerp voor gebouw en buitenruimte dat ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Hiervoor is het belangrijk dat architecten gaan samenwerken met landschapsarchitecten. De inzendingen worden beoordeeld door een jury die op 1 juli op de Dag van de Architectuur de prijswinnaar bekend maakt.

De gemeente Breda organiseert om het andere jaar, in samenwerking met de BNA Kring West-Brabant, de architectuurprijs van de stad Breda en een ontwerpprijsvraag. In 1998 werd de architectuurprijs toegekend aan Herman Hertzberger voor De Nieuwe Veste. De ontwerpprijsvraag wordt gekoppeld aan een concrete situatie en realisatie van het winnende ontwerp. De vorige prijsvraag was in 1997 in de nieuwe wijk Kroeten en had als thema `Twee uit één dak'. Dit heeft drie winnende ontwerpen opgeleverd die binnenkort worden uitgevoerd.

De prijsvraag voor dit jaar voor de `Buitenplaats Nieuw Wolfslaar' heeft een duidelijk groen accent. Nieuw Wolfslaar is omsloten door de A27, de Lange Bunder, de bestaande wijk IJpelaar en de Overakkerstraat. Het gebied heeft een belangrijke landschappelijke, recreatieve en ecologische functie. Daar is bij de locatie van de 750 woningen nadrukkelijk rekening mee gehouden. De huidige kwaliteit van het gebied moet zoveel mogelijk behouden blijven. Een belangrijk uitgangspunt is om de bestaande landschappelijke elementen zoals de groene linten en de open landelijke ruimtes zoveel mogelijk te behouden. De natuurlijke loop van de Bavelsche Leij wordt hersteld en ingericht als recreatieve route met veel groen.

Buitenplaats

Om de open landelijke ruimte in het zuiden zoveel mogelijk te kunnen behouden worden een buitenplaats en woningen op grote kavels gebouwd. De rijksoverheid stimuleert de aanleg van nieuwe buitenplaatsen omdat ze het landschappelijke beeld in het overgangsgebied tussen stad en land versterken en behouden. In Breda zuidoost zijn daar al eeuwenlang voorbeelden van te vinden: Klein Wolfslaar, Groot Wolfslaar, Nieuw IJpelaar en het seminarie Groot IJpelaar. In tegenstelling tot vroeger moet de nieuwe buitenplaats voor Nieuw Wolfslaar bestaan uit meerdere aan elkaar geschakelde laagbouwwoningen. Van de 3,7 beschikbare hectare mag 20% bestaan uit bebouwing en 80% uit groen in de vorm van een binnenhof en een park. De toekomstige bewoners zijn eigenaar en zorgen voor het beheer. De rand van het park is toegankelijk voor publiek.

Het gebouw zal bestaan uit 1 tot 3 bouwlagen met woningen tussen de f
600.000,- en één miljoen. Parkeren gebeurt bij voorkeur ondergronds.

Als alles volgens planning verloopt, worden begin 2001 de eerste bouwvergunningen verleend. Een jaar later start de oplevering van de eerste woningen.

Breda, 14 december 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie